Сладкишът се прави много бързо, а е толкова богат и сочен, че няма да може да му устоите дори докато го приготвяте. Нежна, топяща се в устата ореховка, съчетана с невероятен шоколадов крем.
Торта Ореховка без брашно
Продукти:
400 г орехи
10 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
240 г пудра захар
2 супени лъжици царевично нишесте
За крема:
160 г пудра захар
100 мл прясно мляко
200 г меко масло
няколко капки ванилова есенция
2 супени лъжици какао
Приготвяне:
400 гр. орехи се слагат в предварително загрят тиган на средна температура да се запекат малко. Оставят се около 15 минути, при непрекъснато бъркане, след което се отстраняват от котлона и се поставят върху дъска за рязане и се нарязват на по-малки парчета с по-голям нож.
Разделете 10 яйца на белтъци и жълтъци в две отделни по-дълбоки купи, след което добавете 240 г пудра захар към белтъците. Разбийте с миксер, докато се образува твърда пяна, след което добавете 2 супени лъжици царевично нишесте и разбъркайте още малко.
Добавете ситно нарязаните орехи към тази смес и разбъркайте добре с шпатула. Сложете хартия за печене в по-голяма тава и я намажете малко, след което изсипете сместа от разбита сметана и орехи и загладете добре.
Печете кората в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, докато получи хубава коричка.
През това време пригответе крема: В предварително отделените жълтъци добавете 160 г пудра захар и разбъркайте добре с миксер.
Прибавете към жълтъците 100 мл мляко и разбийте отново, след което изсипете сместа в по-дълбока тенджера и загрейте на умерена температура, но млякото не трябва да кипи. Отстранете сметаната от котлона преди да заври.
Оставете крема да изстине малко и в отделна купа разбъркайте 200 гр. масло, предварително престояло на стайна температура. Изсипете крема в разбитото масло и разбъркайте отново.
Капнете няколко капки екстракт от ванилия в крема и поръсете с 2 супени лъжици какао. Разбъркайте добре сместа първо с бъркалка, а след това с миксер, докато се хомогенизира.
Краищата на леко охладената изпечена кора се отрязват и се оставят настрана. Кората се разрязва на 3 равни части, за предпочитане вертикално или хоризонтално, за да се получат три равни кори.
Една от корите се поставя върху плоска чиния за основа и се намазва с една трета от крема.
Отгоре сложете втората кора и намажете отново с крема, а като добавите последната кора, намажете повърхността и страните на тортата с останалия крем. Поставете тортата в хладилника да се охлади за поне 1 час преди сервиране.
Останалите краища на кората не трябва да хвърляте, а да ги смелите в блендер, като преди да поднесете сладкиша, поръсете по повърхността и отстрани. Придава много декоративен и ефектен вид.
Ако искате тортата да има два крема, преди да добавите какаото, отделете половината от приготвения ванилов крем в отделна купа, след което сложете какао в едната половина, а другата да остане с бял крем.
Така можете да намажете първата и последната кора с какаовия крем, а в средата намажете белия крем.
Разкошно става!