Рецептата е на нашата читателка Верка Николова. „Това е една от онези торти, които, когато я опитате, със сигурност няма да се въздържите само с едно парче. „Това ви го казвам от опит…“, пише ни Николова и можем да го потвърдим, защото опитахме тортата и останахме възхитени от вкуса ѝ! Ето какво ви трябва за Ореховата крем-торта с хрупкави кори :
Орехова крем-торта с хрупкави кори
Продукти:
За корите:
5 белтъка
170 г захар
1 щипка сол
160 г счукани орехи
30 г брашно (или три пълни супени лъжици брашно)
За крема:
5 жълтъка
150 г захар
30 г брашно
500 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
200 г несолено масло
Приготвяне:
Покрийте дъното на форма с размер 40х30 см с хартия и я оставете настрана. Включете фурната да загрее до 180 градуса. Отделете белтъците от жълтъците на петте яйца в отделни купи.
Сложете белтъците в по-дълбока купа, добавете щипка сол и започнете да ги разбивате с миксер. Когато станат на пяна, добавете захарта на 2-3 пъти по време на разбиването и продължете да разбивате, докато се разтопи.
Белтъците трябва да станат твърди и лъскави, а когато обърнете съда, снегът не трябва да пада. В отделна купа смесете натрошените орехи с брашното, след което ги добавете към белтъците. Вече нямате нужда от миксер и объркайте внимателно сместа с лъжица или шпатула. Уверете се, че остава въздушна.
Разпределете тази смес от белтъци и орехи в подготвената форма и с шпатулата или външната част на лъжицата равномерно разпределете и заравнете по цялата повърхност на формата. Поставете да се пече в предварително загрята фурна. Аз пекох кората половин час във фурна с вентилатор, тоест трябва да се запече, докато кората леко покафенее.
Отстранете изпечената кора заедно с хартията върху плота или върху решетка. Оставете да изстине, след което отстранете хартията и я разрежете по дължина на четири равни части, а ако краищата са препечени, ги отрежете много тънко и от четирите страни.
За крема: Вземете 100 мл от 500 мл мляко, а останалото сложете на огъня. Сложете жълтъците в по-дълбока купа и ги разбийте с миксер. Постепенно добавете захарта и бийте около 8 минути, докато побелеят и се сгъстят. След това добавете брашното и го смесете с жълтъците.
Добавете 100-те мл мляко и разбийте добре до хомогенна смес, като внимавате да няма бучки. Постепенно добавете сместа към врящото мляко и варете на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти като крем. След това отстранете от котлона и добавете ванилия. Разбъркайте, покрийте с фолио и оставете да изстине.
Оставете маслото да омекне на стайна температура, след което когато кремът се охлади (също на стайна температура) ги комбинирайте и разбийте с миксер, докато маслото се поеме напълно в крема. Оставете крема в хладилника за 15 минути, за да стегне допълнително. След това започнете да подреждате тортата.
В подходяща десертна чиния се поставя кора и се поръсва с мляко (ч.л.). Отгоре се нареждат три супени лъжици крем и се заравнява. Покрива се с втора кора и се притиска леко да залепне.
Напръскайте и нея с мляко, след което повторете процедурата с останалите две кори. Украсете тортата с останалия крем. Оставете тортата в хладилника за една нощ, след това я разрежете на следващия ден и я сервирайте.
Да ви е сладко!