За блата:
4 белтъка
150 г пудра захар
150 г бадеми или лешници (смлени много ситно)
За крема:
4 бр. жълтъка
100 мл. сметана
125 г захар
1 ч.л. ванилова захар (преценете количеството според вида на есенцията)
150 г масло
За украсата:
Нарязани шам фъстъци
За блата:
Смесете пудрата захар и смлените бадеми.
Прибавете ги внимателно към твърдо разбитите белтъци.
Сложете сместа във форма с диаметър около 24 см. и печете на 160°C за 30-35 минути.
Когато е готов, охладете блата.
За крема:
Разбийте жълтъците, прибавете сметаната, захарта и ванилията.
На слаб котлон затоплете и разбивайте, докато кремът се сгъсти.
Охладете и размесете с размекнатото масло.
Охладете напълно крема.
Поставете блата в чиния за сервиране и разпределете крема отгоре.
Украсете с нарязани шам фъстъци.