1 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
2 средно големи яйца
половин пакетче меко масло (57гр)
1 консерваготово кестеново пюре (500 гр)
За шоколадовата глазура:
100 гр. черен шоколад (съдържание на какао 70%), нарязан
1/5 чаша сладкарска сметана (47гр)
Загрейте фурната на 150 градуса. Покрийте тавичка с хартия за печене и я намажете със зехтин или олио. Оставете я настрана.
За тестото: в дълбока купа сложете маслото и кестеновото пюре и разбъркайте до хомогенна смес. Отделете белтъците от жълтъците на яйцата и оставете настрана белтъците. Сложете жълтъците в кестеновата смес заедно с нишестето и бакпулвера и разбъркайте добре, докато се хомогенизира сместа. Разбийте белтъците, докато образуват твърди връхчета. Добавете малка порция от кестеновата смес в белтъците, като разбивате леко, докато се смесят. След това изсипете наведнъж белтъците в кестеновото пюре и внимателно ги объркайте. Излейте тестото в подготвената тавичка (форма) и печете 40-45 минути. Оставете блатът да се охлади върху кухненска решетка за 40 минути.
Приготвяне на глазурата: Разтопете шоколада на водна баня. Междувременно оставете сметаната да заври, след това добавете бавно разтопения шоколад, при непрекъснато разбъркване. Сместа трябва да стане кадифена на вид.
Извадете блата от формата и махнете хартията за печене. Излейте шоколадовата глазура върху тортата и разнесете равномерно с шпатула.