Нарежете ситно лука и праза и ги запържете в олио.
След като се изпържат, добавете ориза и подправките.
Зелката се издълбава в средата, както е показано на снимките, и се отделят листенцата отвътре. След това се пълни с приготвената по-горе плънка.
Ако желаете, може да добавите към плънката и кайма.
Напълнената зелка се покрива с няколко зелеви листа.
Всичко се приготвя в съд, приблизително еднакъв на ширината на зелето. Покрива се с друг съд, след което зелката внимателно се обръща, така че плънката да дойде откъм дъното. Добавят се 2 чаши вода и съдът се запечатва с фолио.
Оставя се да се задушава във фурната на тих огън. Вари се по-дълго време, за да може оризът да се свари хубаво навсякъде.
Преди края на готвенето фолиото се сваля и ястието се оставя да се зачерви.
Преди поднасяне съдът се покрива с широка чиния и зелката отново внимателно се прехвърля и обръща. Оставя се да се охлади напълно, след което се реже като торта.
Това е един вид постна сарма.
Торта от кисела зелка
31 Януари 2015
7857
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари