![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
за блата:
6 яйца
1 щипка сол
250 г пудра захар (ванилова)
1 с. л. оцет
1 с. л. царевично нишесте
за крема и украсата:
500 мл сладкарска сметана
5 с. л. захар
1 ванилия
1 щипка джинджифил
пресни плодове по избор
Белтъците (добре е да са на стайна температура) се разбиват на плътен сняг със солта, докато удвоят обема си.
Постепенно, лъжица по лъжица, се прибавя пудрата захар.
След това се прибавят оцетът и нишестето и се разбърква внимателно с шпатула.
Дъното на тава се покрива с намазнена хартия за печенe и върху нея с шпатула се разпределя сместа така, че да се образува правилна кръгла форма с лека вдлъбнатина в средата (за крема и плодовете). Блатът се пече 1 час и 15 минути в предварително загрята на 120 градуса фурна (почти се суши), без да се отваря вратата на фурната. Ако започне да става кафеникав, значи фурната е силна.
Сметаната се разбива на крем с 1 с. л. от захарта, ванилията и джинджифила.
Отделно се разбиват жълтъците от яйцата за блата с останалите 4 с. л. захар и се смесват с разбитата сметана.
Кремът се разстила внимателно върху изпечения блат.
Тортата се покрива с нарязани пресни плодове – ягоди, киви, нектарини, кайсии и горски плодове.