Пияна вишна е много вкусна и стара торта, която у дома се приготвя за всички големи празници, защото става много голяма. При разрязване изглежда много кремообразно, а плънката се приготвя малко по-различно от другите плънки, като към нея се добавя част от блата. Наситен вкус на шоколад, допълнен от леката тръпчивост на черешите/вишните й придава невероятен вкус.
Торта Пияна вишна
Продукти за блата:
- 5 яйца
- щипка сол
- 150 г захар (7 с.л.)
- 80 г брашно (5 с.л.)
- 45 г какао на прах (4 с.л. + 1 ч.л.)
- царевично нишесте - 30 g (3 супени лъжици)
За черешовия пълнеж:
- череши/вишни без костилки – 300 г (2 чаши)
- 120 г кондензирано мляко (5 с. л. + 1 ч. л.)
- 70 г масло
- 120 г черен шоколад
- 50 мл ликьор или коняк (4 с. л.).
За глазурата:
- 150 мл сладкарска сметана - неутрална 20% (10 с.л.)
- 130 г шоколад
- 30 мл олио (2 с.л.)
- 50 г ядки
Количествата са предвидени за кръгла форма с ринг, с диаметър 20 см или подобен размер.
Приготвяне:
Разбийте петте яйца на стайна температура. Когато станат на пяна, постепенно добавете 7 супени лъжици захар и щипка сол. Бърка се общо 7-8 минути докато сместа стане обемна и побелее. Така приготвената смес трябва да е с лека структура. Пресейте 5 супени лъжици брашно, заедно с какаото и 3 супени лъжици нишесте.
Постепенно добавете сухите съставки, като смесвате с шпатула в една посока. Не бъркайте грубо сместа, за да не спадне, достатъчно е само да я обръщате. Когато получите еднородна смес, изсипете я в застлана с хартия за печене форма, заравнете и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 30-35 минути, като проверявате.
След изпичане изчакайте блата да изстине, след което отрежете горната част (капачето). Издълбайте по-голямата част в средата, тоест отстранете вътрешността, за да изглежда като по-дълбока чиния. Съхранявайте остатъците настрани за украса. Блатът се отделя лесно, защото е мек.
Върнете блата във формата, застлана с по-голяма хартия за печене (да виси отстрани).
ЗА КРЕМА: Разтопете шоколада с кондензираното мляко, маслото и ликьора/коняка в съд на водна баня. Когато кремът стане еднороден го отстранете от водната баня, добавете вишните (почистени от костилките).
Разбъркайте, след което добавете трохите от предварително смлените остатъци от блата, който сте издълбали. Разбъркайте добре плънката, така че да стане кремообразна и плътна. Изсипете я във вдлъбнатината на блата във формата и я заравнете. Затворете с изрязаната тънка кора от блата.
Сложете тортата в хладилника за няколко часа, след което я извадете от формата и я залейте с шоколадовата глазура. Пригответе глазурата, като загреете сметаната, шоколада, орехите и олиото, докато се хомогенизират.
Изчакайте глазурата да стегне малко преди да поднесете тортата.