"Това е най-популярната торта сред комшийките в блока - всички вече я направиха за рождените дни на децата си, а и без повод - толкова е вкусна! Честно казано, не мога да си спомня къде намерих рецептата, но мога да ви уверя, че всеки я харесва, дори и най-придирчивите хора". Това ни пише читателката ни Сандра, от която имаме рецептата.
"Тук, в Германия, където живеем, имаме обичай всяка събота и неделя, когато се съберем, една домакиня да приготви нещо, солено или сладко, няма значение.
Приготвяме по 1-2 тави и няколко жени, които живеят в кооперацията, се събираме и си говорим. Е, когато направих тази торта за една от сбирките ни, всички бяха възхитени, така че ме помолиха да я направя отново следващата седмица, ако е възможно.
Тази кремообразна торта изисква много малко усилия. Тя е мека, сочна и се харесва от мнозина заради наситения си млечен вкус и комбинацията с шоколад. Пригответе я и няма да съжалявате“, пише още Сандра.
Ето какво ви трябва:
Домашна торта с млечен вкус и шоколад
Продукти за блата:
6 яйца
6 супени лъжици брашно
6 супени лъжици захар
1 ванилова захар
1 бакпулвер
4 супени лъжици какао
6 супени лъжици вряла вода и още:
голяма чаша прясно мляко, с което да залеете изпечения блат
Продукти за крема:
1 литър прясно мляко
7 супени лъжици брашно с набухвател
4 супени лъжици захар
1 ванилия
150 гр.
100 гр. пудра захар
За шоколадовия крем:
100 г млечен шоколад
100 г шоколад за готвене
5 с. л. прясно мляко
4 с. л. пудра захар
150 г маргарин/масло
Приготвяне на блата:
Отделете белтъците и жълтъците, след което разбийте белтъците на твърд сняг, а жълтъците разбъркайте заедно със захарта, докато тя се разтопи и сместа побелее и се сгъсти.
Постепенно добавете всички изброени съставки, а накрая с лъжица добавете добре разбитите белтъци и разбъркайте до гладка смес. Изсипва се в предварително подготвена форма (голямата тава на фурната) постлана с хартия или намаслена и поръсена с брашно.
Пече се в добре загрята фурна на 180 градуса около 25 минути. Изпечения блат извадете от тавата, махнете хартията, оставете да изстине, след което го разрежете по дължина, за да се получат две еднакви кори.
За крема:
От посоченото количество прясно мляко отделете около 150 мл и го смесете с брашното и захарта. Сложете останалото мляко да заври, след което постепенно добавете разбитата със захарта и млякото смес. Оставете да къкри на слаб огън, докато се сгъсти, около 5 минути.
Оставете крема настрана да се охлади напълно. Омекналото на стайна температура масло се разбива на пяна с пудрата захар, след което лъжица по лъжица се добавя охладеният крем при непрекъснато разбиване с миксера.
За шоколадовия крем:
Начупете шоколада на кубчета и го смесете със захарта, маслото и прясното мляко, след което бъркайки всички съставки, ги разтопете на слаб огън, докато се смесят в гладка и лъскава глазура. След това оставете настрани да изстине и да се стегне, да не е много течна (като размекнатото масло).
Сглобяване на тортата:
Първият блат се напоява с мляко, покрива се с половината от белия крем, след което се намазва с половината от шоколадовия крем. Покрийте с втория блат и повторете процеса. По желание можете да украсите тортата с разбита сметана или бяла глазура. Охладете добре и сервирайте.