За тестото:
150 гр. масло (на стайна температура)
200 гр. захар
100 гр. шоколад за готвене
6 яйца
150 гр. смлени бадеми
100 гр. смлени бисквити
1 пакетче (10 гр.) ванилова захар
щипка сол
За пълнежа:
115 гр. шоколад за готвене
70 мл сметана
50 гр. масло
За глазурата:
150 гр. шоколад за готвене
50 гр. масло
За любителите на шоколада това е една шоколадова фантазия - торта, с която ще се радвате на буквално всяка хапка, с балансиран вкус на бадеми и шоколад.
1. В дълбок съд поставете маслото, предварително размекнато на стайна температура, и го разбийте на пяна със захарта и ванилията.
2. В разбитото масло добавете един по един жълтъците, а белтъците поставете в друг съд настрана. Бийте, докато получите гладка смес.
3. В жълтъчената смес добавете смлените бадеми и смлените бисквити, както и 100 гр. разтопен шоколад, като внимавайте шоколадът да не е много топъл.
4. Разбийте отделно и белтъците на твърд сняг, след което ги съединете с предходната смес. С лъжица бавно разбърквайте, докато сместа се хомогенизира.
5. Изсипете тестото в кръгла тава за печене (диаметър около 26 см) и печете тестото в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути
6. Оставете изпечения блат хубаво да се охлади, за да може да го разрежете по-лесно наполовина.
През това време пригответе пълнежа. В купа на водна баня разтопете шоколада с маслото (най-добре е да изберете шоколад с по-голям процент на какао в него) и докато е още топла сместа, добавете сладката сметана. Оставете крема да се охлади, а с охлаждането той ще се сгъсти.
7. Разрежете блата на две хоризонтално. Върху първата кора нанесете охладения пълнеж и покрийте с втората кора. Оставете тортата хубаво да се охлади в хладилника.
8. Накрая разтопете останалия шоколад с 50 гр. масло и залейте с тази глазура тортата. Украсете със смлени бадеми.