Този старинен сладкиш ще ви зарадва не само с простотата на приготвяне, но и с неустоимия си вкус. Вероятно вече имате необходимите съставки в кухнята си, така че опитайте тази лесна Орехова торта по стара рецепта. Ето какво ви трябва:
Старинна орехова торта с 10 лъжици орехи
Продукти:
- 3 яйца
- 7 с. л.
За крема:
- 800 мл прясно мляко
- 2 пакетчета пудинг с вкус на ванилия
- 7 с. л. захар
- 2 с. л. брашно
- 200 г масло
- 80 г шоколад
- смлени орехи за поръсване
Приготвяне:
В дълбока купа разбийте три яйца и добавете 7 супени лъжици захар. Разбийте ги с миксера, докато захарта се разтвори и сместа се сгъсти и изсветли. Трябва да бъркате около 5-10 минути до получаване на кремообразна светла смес.
Към разбитата яйчена смес добавете 100 мл мляко и продължете да разбивате, след което на тънка струйка добавете 100 мл олио. Разбийте още 2-3 минути, след което към течните добавете сухите съставки: 16 супени лъжици брашно и 12 г бакпулвер (най-добре е да ги пресеете през цедка, за да е пухкав сладкишът).
Към сместа се добавят десет лъжици смлени или ситно накълцани орехи. Вече нямате нужда от миксер, а разбъркайте съставките с телена бъркалка до изравняване и получаване на хомогенна смес. Подгответе си тава с размери 30х40 см и я застелете с хартия за печене.
Изсипете готовата смес в тавата, разстелете я равномерно и заравнете. Ако е необходимо, разклатете тавата, за да изравните напълно сместа. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути (проверете с клечка за зъби, ако излезе суха, значи е изпечено).
Докато кората се пече, пригответе крема. В тенджера на котлона сложете 800 мл прясно мляко и добавете две пакетчета пудинг с вкус на ванилия. Подсладете със седем супени лъжици захар или на вкус. След това добавете две пълни супени лъжици брашно, което ще допринесе за по-доброто сгъстяване на крема.
Сместа се разбърква с телена бъркалка и се загрява на умерен огън. Бъркайте непрекъснато, за да не стане на бучки, докато кремът се свари и сгъсти. Докато кремът е още топъл, добавете 200 г масло или маргарин, нарязани на кубчета и разбъркайте, докато се разтопи.
Когато маслото се смеси с крема, добавете 80 г бял шоколад, начупен на кубчета и разбъркайте още малко, докато се разтопи и изравни с крема. Готовият крем се оставя да се охлади за половин час, като се разбърква от време на време, за да не хване коричка (или се покрива със стреч фолио).
Изпечената кора извадете от тавата и я оставете малко да изстине, след което я разрежете на две равни части, така че да се получат две по-малки кори. Поставете едната кора върху десертна чиния или подложка за сервиране (ако искате вашите кори да са по-сочни, тогава ги напоете с малко мляко).
Върху кората се нанася половината от готовия крем и се разпределя равномерно, след което се заравнява повърхността. Поставете втората кора, притиснете малко с длани, леко, колкото да полепне по крема, след което отгоре намажете втората половина от останалия крем. Отгоре поръсете със смлени или ситно нарязани орехи, след което оставете тортата в хладилник за поне два часа преди сервиране.
Да ви е сладко!