7 жълтъка
5 белтъка
180 г пудра захар
40 г какао
140 г брашно
масло за намазване и брашно за поръсване на формата
орехови ядки за украса
Плънка:
200 г орехови ядки (може и лешници)
200 г пудра захар
60-100 г бишкоти
250 г сметана
5 лъжици ром
ванилена захар
Крем:
100 г масло
100 г пудра захар
1 лъжица ром
Разбиваме жълтъците със 100 г пудра захар на пяна, след малко прибавяме 5 лъжици вряща вода и продължаваме да бием, докато сместа се сгъсти. Разбиваме белтъците на сняг, прибавяме 80 г захар и продължаваме да бием, докато снегът се втвърди. След това го прибавяме постепенно към жълтъците, по същия начин прибавяме пресятото брашно и какаото. Поставяме тестото въз форма, намазана с масло и поръсена с брашно, и печем в умерена фурна. След като изстине, нарязваме блата на три кръга, свързваме ги с плънка, горната площ и отстрани намазваме с крем и поръсваме със смлени орехови ядки и тук-там поставяме половинки орехови ядки.
Приготвяне на плънката: Варим смлените орехи и пудрата захар със сметаната около 4 минути, като бъркаме непрекъснато, сгъстяваме със смлените бишкоти и снемаме от огъня. Омекналото масло за приготвяне на крема разбиваме с пудрата захар на пяна, половината от получената смес прибавяме към изстиналата орехова смес, добавяме рома и ванилената захар и пълним тортата. Останалото масло подправяме с ром и намазваме тортата.