Торта с карамелен мус

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Торти
Торта с карамелен мус
Торта с карамелен мус
admin
Добавена от: admin
21871
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За блата:
3 яйца
130 гр. захар
70 гр. брашно
2 с.л. какао
1 чаена лъжичка бакпулвер
30 гр. масло
3 супени лъжици ром, смесен с вода, за напояване на блата
За шоколадовия мус:
3 жълтъка
60 гр. захар
150 гр. прясно мляко
400 мл течна сметана
350 гр. млечен шоколад
За карамеления сос:
1 чаша захар
20 гр масло
150 мл течна сметана
100 гр. ядки
100 гр. сушени плодове
За украса:
50 гр. филирани бадеми
2-3 с.л. какао
13 цели лешника
1 чаша захар
От плодовете в рецептата са използвани сушени кайсии, киви, червена боровинка, смокини, стафиди, а от ядките: орехи, лешници, фъстъци

Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. С миксер разбийте белтъците, като добавяте половината от захарта лъжица по лъжица, докато станат на твърд сняг. Разбийте на гъст крем жълтъците с другата половина от захарта. Пресейте брашното, какаото и бакпулвера и постепенно ги добавете в разбитите жълтъци, като много внимателно разбърквате и редувате лъжица от брашното и лъжица от белтъците. Сместа трябва да остане въздушна. След като се получи хомогенна смес, добавете разтопеното масло и отново разбъркайте. Изпечете от тестото блат в тавичка с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене. Фурната трябва да е предварително загрята на 180 градуса. За блата са необходими около 20-25 минути. Оставете изпечения блат да се охлади. 
Суровите ядки нарежете и сложете да се запекат на сух тиган при непрекъснато разбъркване. Смесете захарта с маслото и оставете да се разтопи и карамелизира за 2-3 минути. Свалете от огъня и добавете малко от врялата сметана (трябва да е вряла, но не кипнала, за да не се образуват бучки и да не пръска). Разбъркайте и върнете на огъня, след което добавете останалата част от сметаната. Когато карамелът се сгъсти, добавете ядките и нарязаните сушени плодове. 
Изпечения блат поставете на подходяща чиния и го напоете равномерно с рома, разтворен в малко вода. Поставете около блата обръч, а от вътрешната страна, между обръча и блата може да сложите хартия за печене. Върху блата намажете карамеления крем, като хубаво го разнесете навсякъде. Оставете тортата да стегне. 
За шоколадовия мус разбийте на гъст крем жълтъците и захарта. Добавете прясното мляко и 100 мл от течната сметана. На слаб огън в съд, който не залепва, сварете крем от посочените съставки. Дръпнете готовия крем настрана, щом започне да залепва по лъжицата, и да оставя плътни следи при разбъркване. Прехвърлете крема в стъклен съд и в него добавете натрошения шоколад. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи. Оставете добре да се охлади. Накрая разбийте течната сметана и внимателно я добавете в шоколадовия крем. Намажете шоколадовия мус върху тортата. Оставете да престои най-малко 5-6 часа, така че е добре тортата да се приготви от предната вечер. 
Освободете готовата торта от обръча, внимателно извадите хартията за печене. Облепете отстрани с бадемовите люспи. Поръсете с какао.
За украсата: карамелизирайте захарта в съд на огъня. Набодете с клечки лешниците и ги потопете в карамела. извадете и оставете да се проточат тънки нишки (отрежете с ножица, ако станат прекалено дълги). Забодете клечиците в ябълка, предварително поставена в чаша, докато изсъхне карамелът.

Забележка: мерителната чаша в рецептата е от 150 мл. Украсата пригответе непрекъснато преди поднасянето на тортата, за да не се овлажнят ядките.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft