Преди години, когато бях студентка, някой ми даде една готварска книга с различни рецепти. Спомням си много от рецептите в нея.
Продукти:
3 чаши брашно
2 чаши захар
1 ч.л. сол
1 с.л. сода за хляб
1 с.л. канела
1 и половина чаши зехтин или гроздово олио
4 големи яйца (леко разбити)
1 с.л. ванилия
1 и половина чаши обелени орехи (повечето цели или начупени за топинга)
1 и половина чаши сладък настърган кокосов орех
2 чаши ситно настъргани моркови
1 чаша прецеден намачкан ананас
За глазурата:
225 гр. крема сирене (със стайна температура)
6 с.л. обезсолено масло (със стайна температура)
2 и половина чаши пудра захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
2 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете масло и набрашнете леко две кръгли тави с диаметър 22-24 см.
Настъргваме моркови на фино ренде. Смиламе печени орехови ядки с малко захар. В отделна купа смесваме брашното бакпулвера, содата и канелата. Размесваме добре и добавяме сол.
Разбиваме яйцата и постепенно добавяме захар, като разбъркваме с мискера на лека степен за около 5 мин. Добавяме зехтина и разбиваме за още 1 минута. След това добавяме сместа с брашното, морковите, кокоса, ананаса, орехите и ванилията. Размесваме добре със шпатула.
Разпределете получената смес в предварително приготвените тави и печете във фурната за около 45-50 минути. Когато извадим сладкиша от фурната, изчакваме 5-10 мин., преди да отделим тортата на формата и оставяме блатовете да изстинат напълно.
За да приготвим глазурата разбиваме добре крема сиренето и маслото. След това добавяме бавно пудра захарта и бъркаме докато сместа стане хомогенна. Когато сместа е готова добавете ванилията и лимоновия сок.
Нанасяме 1/3 от глазурата в средата на блата, поставяме втория блат с основата нагоре и покриваме с крема. Оставяме тортата в хладилник за 6 часа. След което може да декорирате горната част на тортата с половинки орехчета, подредени в кръг.