За целувчените блатове:
олио за намазване
50 гр. брашно + още малко за поръсване
200 гр. захар
10 големи белтъка, на стайна температура (оставени за 30 минути)
200 гр. смлени запечени бадеми и/или лешници
За шоколадовите пластове:
300 гр. сладко-горчив шоколад, нарязан
60 мл вода
1 ч.л. нескафе
За черешовите пластове:
450 гр. черешов конфитюр или вишнев конфитюр
60 мл вода
За черешовия крем:
750 мл студена сладкарска сметана
50 гр. пудра захар
2 с.л. черешов ликьор, вишновка или коняк
Загрейте фурната на 220ºC. Изрежете от хартия за печене шест диска с диаметър 20 см. и леко ги набрашнете. Поставете ги върху тавички за печене.
Разбийте брашното и захарта в малка купа. В по-дълбок съд разбийте белтъците с миксер, заедно с щипка сол на средна скорост, докато образуват твърди връхчета. Постепенно започнете да добавяте брашнената смес, като продължавате разбиването, след това прибавете и ядките.
Размажете по няколко лъжици от сместа върху приготвените хартиени дискове, като внимавате да не излизате от очертанията им. Оставете останалия белтъчен крем в хладилника. Изпечете целувчените блатове до златисто-кафяво - 8-10 минути (трябва да са меки и лепкави).
Леко ги плъзнете върху кухненска решетка, заедно с хартията, да се охладят.
Когато са изстинали, внимателно обърнете блатовете върху поръсена с брашно пергаментова хартия и много бавно и внимателно обелете хартията от тях.
Докато целувченото тесто изстива, нагрейте конфитюра и водата в малък тиган за сос на среден огън при непрекъснато разбъркване, докато се втечни. Оставете сместа в хладилник.
Загрейте шоколада, водата и кафето на бавен огън, като разбърквате до гладка смес. Охладете леко, така че сместа да е хладка, след това размажете шоколадовия крем върху целувчените блатове. Оставете да се охлади на стайна температура, докато шоколадът се втвърди - около час. След като стегне шоколадът, разбъркайте охладената черешова смес до гладък крем и внимателно го намажете върху пет от шоколадово-целувчените дискове (оставете един само с шоколад). Оставете ги за няколко минути.
Междувременно разбийте сметаната със захарта и ликьора в студена купа с чисти бъркалки, докато образува твърди връхчета.
Поставете върху тортена чиния първия шоколадово-черешов блат. Плъзнете 4 дебели ивици пергаментова хартия под ръбовете на целувчения блат, за да образуват по-здрава основа за тортата.
Разпределете слой от крема (около 80 мл) - около 1 см. върху черешовия пласт. Внимавайте да не развалите черешовия слой със сметаната и да я оцветите. Внимателно поставете отгоре втори шоколадово-черешов блат и повторете, докато остане последния (само шоколадов) блат. Най-отгоре поставете него.
С останалата сметана намажете хубаво повърхността и страните на тортата и я оставете непокрита в хладилника за няколко часа, за да стегне добре.
Отстранете хартиените ивици с приплъзване и поднесете тортата.