В тази рецепта ще ви покажа как да си направите вкусна торта с ягоди и сметана. Това е една много специална торта за специални случаи.
Продукти:
Тортата:
1 и 1/4 чаши брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1 чаша захар
5 големи яйца (2 цели и 3 разделени)
6 с.л. обезсолено масло (разтопено и охладено)
2 с.л. вода
2 с.л. ванилия
Ягодовия пълнеж:
2 купички пресни ягоди (около 2 средни или големи тарелки); измити и изсушени
4-6 с.л. захар
щипка сол
Крема:
1 чаена чаша крема сирене (със стайна температура)
1/2 чаша захар
1 ч.л. ванилия
1/8 ч.л. сол
2 чаши сметана за готвене
Начин на приготвяне:
Печенето на блата:
Сложете решетката на фурната малко под средата. Загрейте фурната на 160 C. Сложете мазнина и брашно на тава за печене на кекс или на 22 см тиган и сложете пергаментна хартия. Сложете брашното, бакпулвера, солта и 3 с.л. захар в голяма купа и разбийте на ръка. Добавете две цели яйца, 3 жълтъка (като запазите белтъците), масло, вода и ванилия. Разбъркайте до хомогенна смес.
Като използвате миксер, разбъркайте останалите три белтъка на средна скорост, до получаване на пяна, около 1-2 минути. Докато разбърквате с миксера, постепенно добавете останалите 3с.л. захар. Увеличете скороста на миксера до средно висока и бъркайте, докато се получат меки връхчета, около 60-90 секунди. Добавете една трета от белтъците в тестото за да го направите по-леко. След това добавете и останала част от белтъците, като разбърквате, за да не се пресекът. Изсипете готовата смес в приготвената тавичка и печете за около 30-40 минути. За да разберете кога е готово, вкарайте една клечка за зъби или дървен шиш в средата на блата и ако тя излезе чиста, значи е готово. Оставете го да изстине в тавичката за около 10 минути. След това обърнете блата върху предварително омазнена решетка и махнете пергаментната хартия. Обърнете отново блата и го оставете да се охлади за около 2 часа.
Ягодовия пълнеж:
Нарежете на половинки 24 от най-добре изглеждащите и едри ягоди и ги оставете на страна. Нарежете на ситно останалите ягоди, сложете ги в среден съд и добавете към тях 4-6 с.л. захар (в зависимост колко са сладки ягодите). Оставете ги за около час, като разбърквате периодично. Захарта ще омекоти ягодите и ще им изцеди малко сок. Изцедете сока от плодовете и го оставете настрани (трябва да получите около половин чаша сок). Сложете ягодите в купа и ги намачкайте добре без да използвате миксер.
Сложете отделения сок в малък тиган на средно висока температура и го оставете докато сока се изпари и останат около 3 с.л., от 3 до 5 минути. Изсипете получения сок в купата с намачканите ягоди, добавете щипка сол и разбъркайте. Оставете пълнежа, докато блата се охлади.
Крема:
Когато блата се охлади, сложете крема сиренето, захарта, ванилията и солта в купата на кухненския робот. Разбийте на средно висока скорост, докато сместа стане мека и пухкава, около 1-2 минути. След това разбъркайте сместа в купата, като използвате и гумена шпатула, ако е необходимо. Намелете скороста до минимум и добавете постепенно сметаната за готвене, докато се смеси добре, след това увеличете скороста до средна и бъркайте, докато сместа придобие бели връхчета, около две –две и половина минути. Трябва да получите около 4 чаши и половина смес.
Сглобяване на тортата:
Като използвате голям назъбен нож разделете блата на три пласта. Поставете долния пласт на картон или лист за торта и наредете в кръг 12 половинки ягоди по периферията на блата. След това сложете половината от ягодовия пълнеж (около3/4 чаша) в средата на блата, между ягодите. Внимателно сложете около 1/3 от крема върху ягодовия пълнеж, като оставяте около 1 см. до външната страна на блата. Поставете вторият пласт от блата и натиснете нежно докато крема достигне до ръба на тортата. Повторете същото с останалите 12 половинки ягоди, останалата половина ягодов пълнеж и 1/3 от крема. След това внимателно сложете и притиснете третия пласт от блата. Сложете останалият крем върху блата и декорирайте с останалите половинки ягоди.
Може да я сервирате веднага или да я оставите да се охлади. Тортата се разрязва на 8-10 парчета.