Торта с ягоди и сметана

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти
Десерти
Торта с ягоди и сметана
45380
Снимков материал: pixabay.com
Торта с ягоди и сметана

 

 

 

 

 

В тази рецепта ще ви покажа как да си направите вкусна торта с ягоди и сметана. Това е една много специална торта за специални случаи.

Тя доста прилича на обикновен ягодов сладкиш, но същност е доста специална и подходяща само за официални случаи. Аз леко съм изменила оригиналната рецепта, като добавям 2 с.л. кирш от ягодово пюре и разбивам ягодите на ръка вместо с пасатор.

 

 

Продукти:

Тортата:

1 и 1/4 чаши брашно

1 и 1/2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сол

1 чаша захар

5 големи яйца (2 цели и 3 разделени)

6 с.л. обезсолено масло (разтопено и охладено)

2 с.л. вода

2 с.л. ванилия

 

Ягодовия пълнеж:

2 купички пресни ягоди (около 2 средни или големи тарелки); измити и изсушени

4-6 с.л. захар

щипка сол

 

Крема:

1 чаена чаша крема сирене (със стайна температура)

1/2 чаша захар

1 ч.л. ванилия

1/8 ч.л. сол

2 чаши сметана за готвене

 

 

Начин на приготвяне:

Печенето на блата:

 

Сложете решетката на фурната малко под средата. Загрейте фурната на 160 C. Сложете мазнина и брашно на тава за печене на кекс или на 22 см тиган и сложете пергаментна хартия. Сложете брашното, бакпулвера, солта и 3 с.л. захар в голяма купа и разбийте на ръка. Добавете две цели яйца, 3 жълтъка (като запазите белтъците), масло, вода и ванилия. Разбъркайте до хомогенна смес.

Като използвате миксер, разбъркайте останалите три белтъка на средна скорост, до получаване на пяна, около 1-2 минути. Докато разбърквате с миксера, постепенно добавете останалите 3с.л. захар. Увеличете скороста на миксера до средно висока и бъркайте, докато се получат меки връхчета, около 60-90 секунди. Добавете една трета от белтъците в тестото за да го направите по-леко. След това добавете и останала част от белтъците, като разбърквате, за да не се пресекът. Изсипете готовата смес в приготвената тавичка и печете за около 30-40 минути. За да разберете кога е готово, вкарайте една клечка за зъби или дървен шиш в средата на блата и ако тя излезе чиста, значи е готово. Оставете го да изстине в тавичката за около 10 минути. След това обърнете блата върху предварително омазнена решетка и махнете пергаментната хартия. Обърнете отново блата и го оставете да се охлади за около 2 часа.

 

Ягодовия пълнеж:

  

 

Нарежете на половинки 24 от най-добре изглеждащите и едри ягоди и ги оставете на страна. Нарежете на ситно останалите ягоди, сложете ги в среден съд и добавете към тях 4-6 с.л. захар (в зависимост колко са сладки ягодите). Оставете ги за около час, като разбърквате периодично. Захарта ще омекоти ягодите и ще им изцеди малко сок. Изцедете сока от плодовете и го оставете настрани (трябва да получите около половин чаша сок).  Сложете ягодите в купа и ги намачкайте добре без да използвате миксер.

Сложете отделения сок в малък тиган на средно висока температура и го оставете докато сока се изпари и останат около 3 с.л., от 3 до 5 минути. Изсипете получения сок в купата с намачканите ягоди, добавете щипка сол и разбъркайте. Оставете пълнежа, докато блата се охлади.

 

Крема:

Когато блата се охлади, сложете крема сиренето, захарта, ванилията и солта в купата на кухненския робот. Разбийте на средно висока скорост, докато сместа стане мека и пухкава, около 1-2 минути. След това разбъркайте сместа в купата, като използвате и гумена шпатула, ако е необходимо. Намелете скороста до минимум и добавете постепенно сметаната за готвене, докато се смеси добре, след това увеличете скороста до средна и бъркайте, докато сместа придобие бели връхчета, около две –две и половина минути. Трябва да получите около 4 чаши и половина смес.

 

Сглобяване на тортата:

  

 

 

 

 

 

 

Като използвате голям назъбен нож разделете блата на три пласта. Поставете долния пласт на картон или лист за торта и наредете в кръг 12 половинки ягоди по периферията на блата. След това сложете половината от ягодовия пълнеж (около3/4 чаша) в средата на блата, между ягодите. Внимателно сложете около 1/3 от крема върху ягодовия пълнеж, като оставяте около 1 см. до външната страна на блата. Поставете вторият пласт от блата и натиснете нежно докато крема достигне до ръба на тортата. Повторете същото с останалите 12 половинки ягоди, останалата половина ягодов пълнеж и 1/3 от крема. След това внимателно сложете и притиснете третия пласт от блата. Сложете останалият крем върху блата и декорирайте с останалите половинки ягоди.

Може да я сервирате веднага или да я оставите да се охлади. Тортата се разрязва на 8-10 парчета.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft