Тесто:
6 яйца
250 гр. захар
200 гр. брашно
4 супени лъжици какао
1 чаена лъжичка бакпулвер
Крем:
400 гр. заквасена сметана
200 гр. сладкарска сметана
150 гр. захар
Украса:
200 гр. замразени вишни
100 гр. нарязани на по-едро орехи
1 чаена лъжичка пудра захар
Глазура:
30 гр. масло
50 гр. тъмен шоколад
Тази торта е с много нежен блат и фантастичен крем - оттам идва и името й. Опитайте я непременно, няма да сбъркате!
1. Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Брашното, какаото и бакпулверът се смесват, след което бавно се прибавят към яйцата и се бъркат с лъжица. Сместа се поставя в тава с диаметър 22 см, намазана с масло. Пече се на 180 градуса около 30-40 минути. Блатът трябва да се охлади 1 до 2 часа.
2. От размразените вишни се отцежда сокът и се съхранява настрана, а вишните се поръсват с пудра захар.
3. Крем: Сладката сметана се разбива с миксер, след това се добавят захарта и заквасената сметана, и пак се разбива, докато се разтопи захарта.
4. От охладения блат долната част се разделя на пластове с дебелина 1.5 см, а горната част се нарязва на кубчета с дебелина 3 см.
5. Сглобяване на тортата: долната част от блата се напръсква с предварително заделения сок от вишните (6-7 супени лъжици), маже се с крем и отгоре се разпределят половината от вишните и орехите. Кубчетата от горната част на блата се овалват в крема и след това се разпределят върху тортата на един ред, след което се покриват с още от вишните и ядките. Тортата се получава във формата на купол.
После отново се нареждат намазани с крем кубчета и се добавят останалите вишни и ядки. Тортата се завършва с последните намазани с крем кубчета и се маже с останалия крем.
6. Глазура: маслото и шоколадът се разтопяват на водна баня и с помощта на шприц глазурата се нанася върху тортата. За украса се натрошават още орехи. Сладкото изкушение трябва да престои 3 до 4 часа в хладилник.
Вместо вишни може да използвате замразени череши - така се получава по-мек вкус.