Торта със смлени орехи: Правя я от 20 години и никой не е казал "Стига", любима е на всички

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Торта със смлени орехи: Правя я от 20 години и никой не е казал "Стига", любима е на всички
Торта със смлени орехи: Правя я от 20 години и никой не е казал "Стига", любима е на...
85395
Торта със смлени орехи: Правя я от 20 години и никой не е казал "Стига", любима е на всички
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Имам рецептата за тази старинна орехова торта  от 20 години и все още ми е любима. Спомням си, че баба ми я правеше само за празници и някои по-големи тържества, защото самата торта е специална.

Ядеше се само в специални дни и с брат ми с нетърпение чакахме баба да я направи, за да изядем по 2-3 парчета. Вече я приготвям редовно и на никой не му омръзва този фантастичен вкус. Опитайте и вие моята семейна рецепта за фантастична торта със смлени орехи :

Старинна орехова торта

Продукти: 

10 яйца

150 г пудра захар

200 г смлени орехи

1 супена лъжица брашно

100 г настърган шоколад

1 чаена лъжичка разтворимо или обикновено кафе (несварено)

Крем:

1/2 чаша вода (100 мл)

150 г захар

100 г шоколад

170 г масло/маргарин

70 г пудра захар

1 яйце

Украса:

100 гр.

едро настърган шоколад

Приготвяне: 

Приготвяме блата по следния начин: отделяме белтъците от жълтъците. В съда, в който сте сложили жълтъците, изсипете пудрата захар и разбийте на пяна с миксер, докато захарта се разтопи и обемът се увеличи.

смлени орехи

Добавете предварително смлените ядки, брашното, настъргания шоколад и една чаена лъжичка разтворимо кафе (може и Нескафе). Разбъркайте с лъжица до гладкост. Разбийте белтъците на твърд сняг (с чиста и суха бъркалка) и ги добавете към предишната смес от жълтъци, които вече сте объркали хубаво с останалите съставки.

разбити белтъци

Комбинирайте тези две смеси, като бъркате бавно с лъжица/шпатула, след което разпределете получената смес в кръгла форма (с диаметър 26 см) и печете около 45 минути в предварително загрята фурна на 150°C (проверете с клечка за зъби). След изпичане оставете блата да изстине напълно, след което с конец или внимателно с нож го разрежете напречно на две равни части, за да се получат две кори.

За крема: Сварете водата в тенджера със захарта и шоколада за около 1 минута - докато шупне. Разбъркайте и оставете настрана да се охлади. Отделно разбийте с миксер маслото, добавете пудрата захар, след което добавете разбитото яйце.

Смесете получената смес с предишната (шоколадовата) и разбъркайте леко с лъжица. 

шоколадов крем

Редене и украса: Когато кремът и блатът изстинат, долният блат се намазва с по-дебел слой от крема, след което се слага вторият блат и с останалия крем се покрива отгоре и отстрани. Декорирайте с едро настърган шоколад или смлени орехи.

орехова торта с шоколад

парче орехова торта

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft