Продукти за за един кекс (трябва да се изпекат два):
За жълтата и кафявата част:
4 жълтъка
5 супени лъжици захар
4 супени лъжици вода
4 супени лъжици олио
1 ванилия
3 супени лъжици пюре от тиква
5 супени лъжици брашно
плюс 2 супени лъжици какао
За бялото тесто:
4 белтъка
4 супени лъжици захар
4 супени лъжици олио
4 супени лъжици брашно
половин бакпулвер
50 грама нарязани орехи
За крема:
250 мл прясно мляко
1 шоколадов пудинг
100 гр. маргарин
100 гр. захар
50 гр. шоколад за готвене
За украса:
200 мл сметана
жълта, зелена и кафява боя за сладки
Освен това:
по желание гумени бонбони, шоколадови десертчета
Тази торта е радост за децата, с изненада в средата.
4 жълтъка се разбиват с 5 супени лъжици захар и 1 ванилия. След като станат пухкави, се добавят 4 супени лъжици вода, 4 супени лъжици олио, 3 супени лъжици пюре от тиква, 5 супени лъжици брашно и половин бакпулвер.
Сместа се разделя на 2 части. Едната се изсипва в намазнена форма за кекс с дупка и се пече на 200 градуса около 10 минути, така че да хване кора отгоре. В другата част се добавят 1-2 супени лъжици какао и се излива върху жълтата част. Фурната се намалява на 180 градуса.
За бялата част:
4 белтъка се разбиват с 4 супени лъжици захар и 1 ванилия. След като се получи твърд сняг, се добавят 4 супени лъжици олио, половин бакпулвер и 4 супени лъжици брашно, както и нарязани орехи по желание.
След като и кафявата част хване коричка (след 10-тина минути печене), върху нея се излива бялата част и фурната се намалява на 150 градуса.
Пече се около 20-тина минути.
По същия начин се прави и другият кекс.
150 мл мляко с 3-4 супени лъжици захар се слага на огъня да заври. Отделно шоколадовият пудинг с телена бъркалка се смесва със 100 мл мляко, след което се добавя към врящото мляко и се вари гъст крем. Прибавя се и шоколадът. След като хубаво се охлади, се добавя предварително разбитият с пудрата захар маргарин и се обърква добре.
Разбива се сметаната, разделя се на части и всяка се оцветява със сладкарска боя.
Двата изпечени кекса слепете с шоколадовия крем, след това ги дооформете с нож, ако е необходимо, за да заприличат на тиква. Отгоре намажете добре с кафявата сметана, а дупката в средата запълнете с желирани бонбони и шоколадови десертчета.
Вместо дръжка може да използвате фунийка с течен шоколад, разрязана наполовина.
Отгоре шприцовайте дръжка и листа със зелената сметана.