Торта Трилече , или както е редно да я наречем на български - Три млека , е сред най-популярните рецепти за сладкиши в балканския регион. Напомня много на любимото у нас реване, но е дори по-сочна, че и по-вкусна от него! Ако обичате бързите, лесни и вкусни рецепти, то тази определено оглавява класацията - ето необходимите продукти:
Торта Три млека
Продукти:
- 6 яйца
- щипка сол
- 160 г захар
- 180 г брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
Пълнеж:
- 400 г подсладено кондензирано мляко
- 250 мл сладкарска сметана
- 250 мл прясно мляко
Карамел:
- 150 г захар
- 30 г краве масло
- 200 мл сладкарска сметана
- щипка сол
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Снимка: YouTube
Добавете един по един жълтъците, след което добавете брашното и бакпулвера. Разбъркайте всичко бавно.
Снимка: YouTube
Изсипете сместа в тава, постлана с хартия за печене. Пече се 15-20 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Смесете сладкарската сметана, млякото и кондензираното мляко в купа.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Извадете блата от формата, след което изсипете една трета от приготвения млечен сос върху него. Върнете сладкиша в тавата с дъното нагоре. Отстранете хартията за печене и надупчете с вилица, след което залейте с останалата част от млечната смес.
Оставете да поеме десетина минути, след което залейте с карамелена заливка.
Снимка: YouTube
За карамела:
Загрейте захарта в тенджера на среден огън, докато се разтопи и покафенее. След това отстранете от котлона и добавете масло и щипка сол. След това добавете загрятата сладкарска сметана и върнете на котлона и варете още няколко минути, докато стане гъсто като сироп.
Снимка: YouTube
Охладете тортата в хладилника.
Добър апетит!
Снимка: YouTube