320 гр. брашно
300 гр. захар
1/2 чаена лъжичка сода
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 пълни чаени лъжички какао
щипка сол
1/2 шушулка ванилия или 2 пак. ванилова захар
1/2 малка лъжичка червена хранителна боя
240 мл олио
2 яйца
360 мл прясно мляко
2 супени лъжици лимонов сок
Крем:
150 гр. крема сирене
80 гр. бял шоколад
300-350 мл сметана
150 гр. пудра захар
В една чаша се поставя млякото и се добавя лимоновият сок. Оставя се 5-10 минути настрана (този малък детайл дава съвсем различен вкус и консистенция на тестото).
В купа се поставят брашното, какаото, содата, бакпулверът, захарта и солта, и се смесват. В друг съд се поставят яйцата и се разбиват с миксер. Към тях се добавят млякото, олиото, ванилията и червеният цвят, след това сместа с яйцата се прехвърля в тази с брашното и внимателно се хомогенизират с шпатула.
Готовата смес се разделя на три и се поставя в тавички/форми с диаметър 20 см, покрити с хартия за печене. Пекат се на 180-200 градуса за 20-25 минути или докато станат готови (проверете със суха клечка). Готовите кори се оставят да изстинат напълно, а през това време се приготвя кремът.
Шоколадът се разтопява, а в отделен съд се разбиват пудрата захар и размекнатото крема сирене. Към получения крем се добавя разтопеният бял шоколад. В друг съд се разбива сладката сметана до получаване на твърд сняг. Готовата сметана постепенно се добавя към сместа с крема сиренето и се разбърква внимателно с лъжица.
От блатовете се изрязва много тънък лист от горната част, който след това се раздробява на трохи за украсата на тортата.
Тортата се сглобява, като блатовете се мажат помежду си с крема, а остатъкът се нанася обилно върху цялата торта и стените. Най-отгоре и отстрани се поръсват трохите от блатовете.