брашно - 250 г
сол - 1/2 ч.л.
какао - 2 с.л.
масло - 115 г безсолно на стайна температура
захар - 300 г
яйца - 2 големи
ванилия - 1 ч.л. екстракт
айран - 240 мл
боя - 1/2 - 1 с.л. суха, сладкарска, червена
оцет - 1 ч.л. светъл
сода - 1 ч.л.
сметана - 360 мл течна
сирене - 200 г крема, от типа Филаделфия
сирене - 250 г Маскарпоне
ванилия - 3/4 ч.л. екстракт
пудра захар - 1 ч.ч. пресята
Смесете брашното, какаото, боята и солта, след което ги пресейте. Разбийте маслото на стайна температура за няколко минути, добавете захарта и бийте, докато леко побелеят. Прибавете едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане, а след това и ванилията. Към тази смес започнете да прибавяте на 3 пъти от брашняната смес и от айрана, като бъркате с дървена лъжица. Започва се с брашно и се завършва с брашно. Разтворете содата в оцета, докато шупне и добавете в сместа. Разбъркайте за кратко и веднага изсипете тестото в 2 тавички с диаметър 20 см, които са намазнени и набрашнени или покрити с готварска хартия за печене. Блатовете се пекат в предварително загрята фурна за 175 градуса за около половин час. Изпечените блатове оставете да изстинат, след което извадете от формите, увийте ги във фолио и ги сложете на хладно в хладилника.
За да приготвите крема: разбъркайте на бавни обороти крема сиренето и Маскарпонето, след което добавете ванилията и пудрата захар. Отделно разбийте сладкарската сметана до пухкавост и я прибавете към сирената с помощта на шпатула, на няколко пъти. Разбърквайте внимателно и след това сложете за известно време в хладилника да се стегне.
Всеки от блатовете разрежете на 2 с помощта на нож или конец. Съединете всички блатове, като между тях поставите част от крема. Най-отгоре намажете обилно с крема и подравнете отвсякъде. Направете украса по избор.
По желание може да сложите и съвсем малко боя в последния крем, за да направите тортата розова.