Египетска торта - за тази рецепта ще ви молят всички гости!
Вижте рецептата за Египетска торта, с която ще възхитите всичките си гости!
За тестото на всеки блат:
3 белтъка
2.5 супени лъжици захар
1/2 с.л. брашно
50 грама смлени ядки (орехи или лешници).
Ще ви трябват общо три блата за тортата, т.е.
За крема:
10 жълтъка
10 супени лъжици захар
5 супени лъжици брашно
2 пакетчета ванилова захар
350 мл. мляко
170 грама масло
За хрупкавия пълнеж:
350 мл. сметана
200 грама захар
120 гр. нарязани на ситно орехи или лешници.
Начин на приготвяне:
1) За крема: смесете жълтъците, захарта, брашното, ваниловата захар и млякото. Бъркайте сместа постоянно почти докато заври. Преди завирането на крема го махнете от котлона и продължете да бъркате още около 2 минути. Охладете. Нарежете маслото на кубчета и го добавете в крема, разбийте с миксер, докато се получи гладък крем.
2) Докато кремът изстива, пригответе блатовете за тортата. Разбийте белтъците на твърда пяна, добавете захарта и продължете да разбивате така, че пяната да стане лъскава.
3) Добавете брашното и ядките, разбърквайте внимателно до получаването на гладко тесто. Изсипете тестото в покрита с хартия за печене форма или намазана с малко форма. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20 минути. Охладете!
4) Разтопете захарта в тенджера така, че леко да се карамелизира. Веднага го излейте върху хартия за печене.
5) Имайте предвид, че захарта се втвърдява бързо. Сгънете хартията на две и с помощта на точилка натрошете на малки парченца, но не и на прах, като целта е да се получи хрупкав слой.
6) За хрупкавия пълнеж на Египетската торта: Разбийте сметаната. Смесете я с карамелизираната захар и счуканите орехи.
7) На всеки блат разпределете 1/3 от крема.
8) Върху крема разпределете и от хрупкавия пълнеж, така че да се получат два пласта от блат, айчен крем и хрупкав пълнеж.
9) Накрая покрийте с остатъка от крема. Украсете с ядки.
Насладете се на вкусната и много оригинална торта.