За блата:
5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
5 с.л. разтопено масло
3 с.л. какао
За крема, пълнежа и напояване на блатовете:
500 гр (1 опаковка) Маскарпоне
200 мл млечна неподсладена сметана за разбиване
4 с.л. захар
4-5 с.л. течен шоколад (Нутела)
½ чаена чаша силно кафе
За украсата:
200 мл млечна неподсладена сметана за разбиване
1 с.л. захар
около 100 грама сурови лешници
Разбийте белтъците на твърд сняг с 1 с.л. от захарта, а жълтъците - с останалата захар, така че да се получи пухкава бяла смес. Пресейте брашното с какаото и го прибавете лъжица по лъжица към жълтъчната смес при непрекъснато бъркане с шпатула, докато се получи хомогенна смес. Прибавете и маслото и отново объркайте добре. Добавете белтъците на 2 порции към жълтъчния крем, като бъркате внимателно в една посока, за да не спадне обемът им. Полученото тесто изсипете във форма за торта с подвижно дъно, предварително застлана с хартия за печене. Печете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути. Оставете готовия блат да се охлади напълно, след което го извадете от формата и го разрежете хоризонтално на 3.
За крема: разбийте маскарпонето с 3 с.л. захар на пухкав крем, а сметаната с още 1 с.л. захар разбийте на твърд сняг (сметаната трябва да е добре охладена!). Разбитата сметана се добавя към към маскарпонето и се разбърква с шпатула.
Слобяване на тортата: Първият блат се поставя върху тортена чиния и се сиропира равномерно с 1/3 от кафето. Отгоре се намазва с 1/3 от крема маскарпоне. Покрива се с се вторият блат, напоява се с 1/3-та от кафето и се намазва с предварително леко загрятия на водна баня (или в микровълнова фурна) течен шоколад. Върху шоколада разпределете още 1/3 от крема и покрийте с последния блат, който напоете с останалото кафе и намажете с останалия крем, така че да покрие и стените на тортата.
Украса: лешниците запечете в сух тиган или на фурна, докато пуснат аромата си (без да покафеняват), след това счукайте и полепете по страничния борд на тортата или върху нея. Отгоре украсете с шоколад или наръсете леко със смляно кафе.