Хапва ли ви се нещо сладко, ей така, по между другото? Днес ви предлагаме домашната рецепта за приготвяне на царски сладки. Подходящи са за всякакви поводи.
125 гр.
1 равна супена лъжица захар за тестото
щипка сол
2 яйца
2 чаени чаши фино смлени орехи
2 ванилии
пудра захар
1 чаена чаша кристална захар за плънката
5 супени лъжици прясно мляко
300 гр. брашно
свежа мая с големината на орех
В един тиган поставете кравето масло и на бавен огън го разтопете. След което добавете 1- та супена лъжица захар, 1 ванилия, прясното мляко, 2 жълтъка, щипката сол и натрошената мая. Направете кладенче от брашното и в него постепенно наливайте от сместа.
Необходимо е да се получи гладко и незалепващо тесто. Готовото тесто се разделя на 4 почти равни части. Разбийте двата белтъка и захарта на твърд сняг и към тях добавете смлените орехи. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес и отново разделете на четири равни части. Разточете едно от топчетата тесто на тънка кора с дебелина 2-3 милиметра. Намажете я с четвърт от орехово- белтъченият крем. Навийте на руло и разрежете на шайби с дебелина от 1-2см. Наредете ги в една тава върху незалеваща хартия за печене.
Оставете достатъчно разстояние между тях, тъй като по време на печене се надуват. Сладките се пекат на предварително загрята фурна от 170 градуса до порозовяване. След като ги извадите от фурната ги поръсете с пудра захар, докато са топли. Смесете захарта заедно с 1 пакетче ванилия.