½ кисела зелка
7 с. л. олио
20 г мая
1 яйце
½ ч. л. сол
2-3 чаени чаши брашно
Зелето се нарязва на ситно и се задушава с 5-6 с. л. олио и ½ чаена чаша вода. Оставя се да изстине и по желание се подправя на вкус - с черен пипер, чубрица или друга подправка по желание. 20 г мая се размиват с 1 и ½ чаена чаша хладка вода и се изсипват в брашното, предварително пресято и оформено на кладенче. Прибавят се яйцето, 1 ч. л. олио и ½ ч. л. сол. Замесва се средно меко тесто, което се завива с влажна кърпа и се оставя да престои на топло половин час. После тестото се разделя на 6 части. А всяка от тях - на 3 по-малки топчета. Разточват се кори с големина на десертна чиния. Намазват се с олио (мас или масло) и се слепват по три. Получените 6 трилистни кори се разточват допълнително, докато придобият големината на тавата, в която ще се пече баницата. Тавата се намазва с мазнина. Слага се първата кора и се поръсва с олио. - Отгоре се разпределя равномерно 1/5 от задушеното зеле. Така се редят всички кори и цялата плънка. Завършва се с последната кора, която се поръсва обилно с мазнина. Баницата се реже на квадрати. Оставя се да почива още половин час. След това се пече в умерено загрята фурна.