Точена баница с яйца и сирене

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Точена баница с яйца и сирене
Точена баница с яйца и сирене
admin
Добавена от: admin
69180
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:

500 гр брашно 
1 ч.л. сол 
2 с.л. олио 
1 с.л. оцет 
1 яйце 
200 мл хладка вода
200- 300 мл олио за намазване

За плънката:
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
250 гр натрошено сирене

От брашното се отделя за разточването и останалото се пресява в дълбок съд. В средата му се прави кладенче, в което се слагат последователно яйцето, солта, оцетът и постепенно - топлата вода. Първоначално се бърка с дървена лъжица, като се взема по малко от брашното в съда, а след това - започва да се меси с ръце, докато тестото се оформи на топка. Ако е необходимо, се прибавя още брашно. Тестото трябва да е меко и да се точи лесно. Щом е готово, се оформя на топка, завива се с чиста кърпа и се оставя да отдъхне поне за половин час. 
Междувременно се приготвя плънката: яйцата се разбиват, добавят се киселото мляко и натрошеното сирене. 
Отпочиналото тесто се разделя на три части. Всяка се оформя първо на топка, а след това се разточва на набрашнен плот на много тънка кора. Половината от кората се намазва с мазнина и се прегъва на две. Отново половината се намазва с олио и се прегъва на две и се оставя настрани. С останалите 2 топки тесто се повтаря същата процедура. 
Приготвя се подходяща тава, дъното на която се намазнява добре. Взема се първата кора, развива се отново и в единият й край се слага част от плънката. Навива се на руло и се прехвърля в тавата, като се завива на охлювче в центъра й. Останалите две кори се оформят по същия начин и се навиват около първата. Най-отгоре се намазва остатъкът от плънката (може да я разредите леко с вода или прясно мляко, ако е гъста). Останалото олио се сгорещява и се излива върху баницата. 
Слага се в загрята на 180-200 градуса фурна и се пече до зачервяване (може да покриете с фолио, ако започне да загаря). Още гореща, баницата се наръсва с вода и се завива добре в чиста памучна кърпа, за да се задуши. 

По желание преди да се пъхне във фурната, баницата може да се поръси със сусам или маково семе.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft