От брашното се отделя за разточването и останалото се пресява в дълбок съд. В средата му се прави кладенче, в което се слагат последователно яйцето, солта, оцетът и постепенно - топлата вода. Първоначално се бърка с дървена лъжица, като се взема по малко от брашното в съда, а след това - започва да се меси с ръце, докато тестото се оформи на топка. Ако е необходимо, се прибавя още брашно. Тестото трябва да е меко и да се точи лесно. Щом е готово, се оформя на топка, завива се с чиста кърпа и се оставя да отдъхне поне за половин час.
Междувременно се приготвя плънката: яйцата се разбиват, добавят се киселото мляко и натрошеното сирене.
Отпочиналото тесто се разделя на три части. Всяка се оформя първо на топка, а след това се разточва на набрашнен плот на много тънка кора. Половината от кората се намазва с мазнина и се прегъва на две. Отново половината се намазва с олио и се прегъва на две и се оставя настрани. С останалите 2 топки тесто се повтаря същата процедура.
Приготвя се подходяща тава, дъното на която се намазнява добре. Взема се първата кора, развива се отново и в единият й край се слага част от плънката. Навива се на руло и се прехвърля в тавата, като се завива на охлювче в центъра й. Останалите две кори се оформят по същия начин и се навиват около първата. Най-отгоре се намазва остатъкът от плънката (може да я разредите леко с вода или прясно мляко, ако е гъста). Останалото олио се сгорещява и се излива върху баницата.
Слага се в загрята на 180-200 градуса фурна и се пече до зачервяване (може да покриете с фолио, ако започне да загаря). Още гореща, баницата се наръсва с вода и се завива добре в чиста памучна кърпа, за да се задуши.
По желание преди да се пъхне във фурната, баницата може да се поръси със сусам или маково семе.