500 грама пресято брашно + брашно за набрашняване на работната повърхност
250 мл гореща вода
1 пакетче суха мая
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол
1 белтък
100 мл олио
меко масло за намазване
За пълнежа:
3 стръка праз, нарязани на ситно
250 грама извара/сирене
1 супена лъжица сметана
сол и черен пипер, на вкус
Първо направете тестото: в дълбока тава пресейте брашното със солта. В топлата вода сложете захарта и маята, разбъркайте и оставете за 10 минути да втаса маята. Настрана смесете белтъка и олиото. Когато маята бухне, добавете я в брашното заедно с белтъка и олиото. Замесете бавно с дървена лъжица, докато всичко се обедини, а след това омесете меко тесто на ръка. При необходимост, добавете още брашно. Тестото се поставя в съд, намазан с малко олио, и тестото се оставя да втасва на топло място, докато се удвои. През това време се приготвя плънката: Сварете праза във вода. Омекналия праз много добре отцедете от водата и го смесете със сиренето/изварата. Сложете една супена лъжица сметана и подправете със сол и черен пипер на вкус. Плънката трябва да бъде суха, в никакъв случай течна, за да не се разлива и да остане компактна. След като тестото втаса, премесете го и го разделете на 14 равни топки. Групирайте топките по седем. Всяка топка от групата от седем разточете и намажете с масло, като ги поставяте една върху друга, а последната оставете ненамазана. Разточете купчината кори на една голяма кора, поставете половината от плънката в единия край и навийте на салам. Нарежете рулото на парчета с дебелина 5 см и ги подредете в тавичка за печене, леко поръсена с брашно. Същото направете и с останалите топки тесто и останалата част от плънката. Сложете да се пекат във фурна, добре загрята на 250 градуса по Целзий около 10 минути, след което намалете на 220 градуса и печете, докато баничките получат красив загар отгоре. Изпечените банички покрийте с кърпа и ги оставете малко да се охладят, преди да поднесете.