Кадаифът е от онези ориенталски десерти , които като опиташ, си спомняш вкуса им цял живот! Спорен е въпросът за палмата на първенството сред ориенталските сладости, но кадаифът определено заема едно от челните места! В Турция, където е сред най-тачените десерти, домакините отделят няколко дни за приготвянето на тази рецепта – един ден за приготвяне на пастата (тестото), поне един ден за изчакване да изсъхне и трети ден за приготвяне на самия десерт.
Но ако си купите готова паста, за много кратко време и без никакви усилия ще направите този деликатес с неустоим вкус.
Перфектният кадаиф
Продукти:
400 гр. кадаиф;
125 гр. масло;
150 гр. орехи;
800 мл вода;
700 гр. захар;
2 пак.ванилова захар;
сок от половин лимон
Приготвяне:
Намажете тавичката с една трета от приготвеното масло, след това подредете вътре кадаифа и отгоре наредете останалото нарязано на лентички масло. Включете фурната на 150 градуса и изпечете кадаифа до зачервяване.
Докато кадаифът се пече, пригответе сиропа. В тенджера се наливат водата, захарта, ваниловата захар и сокът от половин лимон, след което, когато заври, се вари още 15 минути.
Накълцайте орехите, разпределете ги върху изпечената паста, след което с две вилици леко разрохкайте кадаифа в тавата. Добър кадаиф означава, че всички "нишки" са покрити с масло. След това залейте със сироп кадаифа и оставете лакомството да престои поне 12 часа, за да попие хубаво.