Традиции за посрещане на Бъдни вечер и Коледа

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Позитивни мисли
Традиции за посрещане на Бъдни вечер и Коледа
32655
Снимков материал: pixabay.com
Традиции за посрещане на Бъдни вечер и Коледа

Съвременни хора сме, но в дъното на душата си всеки има по-малка или по-голяма склонност към суеверие и религиозен мистицизъм.

Затова и празник като Бъдни вечер, който у нас е свързан с богат ритуал, необичайно вкусна постна трапеза и куп поверия, винаги ще бъде следван с трепет и вълнение от всички българи, а и от всички православни балкански съседи.

Човек очевидно има нужда от подобни ритуали, за да се чувства свързан със себеподобните си и с по-висшите сили, а и конкретно Бъдни вечер е най-специфично и необичайно вкусният от всички семейни празници. Символиката на храната, на броя ястия, на огъня и бъдника в него, на забраната за ставане от масата или за раздигането й след вечеря… ето кое прави целия ритуал Бъдни вечер особено тържествен.

И въпреки че българите сме силно месоядна нация и че и на Бъдни вечер все се намира някой да каже „всичко много хубаво, ама да имаше сега една сочна пържолка…”, в огромния процент от случаите постната традиция строго се спазва дори и от хората, които изобщо не са следвали коледния пост.

Повечето възрастни хора са наясно с изискванията на ритуала и при все това възникват леки и най-често весели разправии на тема 7, 9 или колко бяха храните на масата, да зарежем ли бъдника да тлее, или ще подпалим къщата, няма ли оставената храна да привлече хлебарките, купичките с мед, с орехи и чесън броят ли се за отделни ястия…

Слава богу такива диспути на 24 декември само внасят още по-приповдигнат дух в семейната вечеря и приготовленията за нея.

Все пак никога не е излишно да припомним основните точки от ритуалния „правилник” за вечерта преди Коледа.

Менюто:

– Ястията са седем, девет или дванайсет – свещени числа от древноюдейската Кабала. Само водата и виното не влизат в тази бройка.

– Храната е постна, без каквито и да било животински съставки. Прави изключение медът, който е продукт на пчелите, но у нас традиционно се смята за постна храна.

– На масата присъстват фасул, пълнени чушки, лозови или зелеви сармички, варено жито, зелник, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, плдове и обреден хляб, наричана боговица, богова питка, богов кравай и благословник.

– В някои краища се приготвя питка с пара в нея – щастие през цялата година чака онзи, на когото се падне парата.

– Класическите ястия могат да се заменят за разнообразие с рецепти, съдържащи всякакви други варива като леща, булгур, нахут, елда или различни брашна… А защо не и новите звезди киноа и амарант?

– Всички ястия за Бъдни вечер се съчетават прекрасно с младо червено вино, на което точно сега му е времето, но също и с други червени вина с по-леко тяло като гъмза, памид или по-леко мерло.

 

Поверията:

– Преди да се подреди празничната трапеза, стопанинът приготвя и запалва в огнището огромен пън или бъдник, който ще остане да тлее цяла нощ – за здраве и добър живот през цялата година. Според ритуала дървото е дъбово, буково или крушово и по горенето му се познава каква година очаква семейството – колкото повече искри хвърчат, толкова по-богата ще е реколтата.

– Вечерята започва рано, за да се налеят и узреят по-рано житата.

– По старовремски обичай преди началото й най-възрастният мъж прикадява трапезата, къщата, зимника, хамбара, кошарата…

– Отново най-възрастният мъж вдига високо питката над главата на най-малкото дете (за да е толкова високо житото), разчупва я и слага едната част пред иконата на Богородица (който има в дома си такава) или на високо място – за къщата. Другата част разделя между всички на масата.

– Веднъж седнали на масата, никой не бива да става от нея, а ако все пак се наложи някому, той трябва да ходи приведен, за да са приведени и житата от много зърно.

– Който иска да му върви през годината трябва да опита от всичко на масата.

– След вечеря сътрапезниците стават едновременно от масата, която не се вдига до сутринта, понеже има поверие, че починалите идват да се нахранят.

– Девойките пъхат парче от обредния хляб или питката под възглавницата си преди да заспят, за да сънуват бъдещия си съпруг.

– Здраве и късмет очакват човека, който кихне пръв.

– На Бъдни вечер хората гадаят бъдещето си и по орехите – ако ядката на счупения орех е здрава, който го е счупил, също е здрав през идващата година.

Независимо дали вярвате или не, Бъдни вечер винаги е повод не само за необичайно вкусна постна вечеря в компанията на най-близките ви хора, но и за много весело настроение със странните обреди на вечерята преди тази свята нощ.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft