Традиционен ябълков щрудел

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Традиционен ябълков щрудел
Традиционен ябълков щрудел
admin
Добавена от: admin
84492
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

за тестото:
125 г масло
1.5 ч.ч. браш­но
5 яйца
щипка сол
щипка пудра захар
за плънката:
6 с.л. захар
1/4 ч.ч. стафиди
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1/2 ч.л. канела
4 средно големи ябълки - обелени, почистени и разрязани на парчета
1 с.л. кай­сиево сладко
1/2 ч.ч. запечени орехови ядки

Загрейте фурната на 200 градуса. 

През това време пригответе тестото: загрейте водата, заедно със солта и захарта до кипване. Щом заври, прибавете маслото и оставете да се разтопи. Щом маслото се втечни, изсипете наведнъж цялото количество брашно във водата и започнете да бъркате интензивно с дървена лъжица. Намалете котлона на най-ниската сте­пен и продължете с бъркането, до­като се оформи тестена топка, която се отделя от стените на тенджерката. Дръпнете от огъня и бъркайте до охлаждане на тестото. Добавете едно по едно яйцата, като разбърквате добре след всяко, така че сместа да стане лъскава и гладка. 

За плънката: сложете захарта, стафидите, лимоновата кора, канелата и парченцата ябълка в тенджерка. Захлупете съда и варете сместа на слаб огън, като разбърквате периодично, за около 20-тина минути (докато ябълките омекнат). 

Отхлупете тенджерката и добавете към плънката сладкото, след което разбъркайте и доварете още 3-4 минути. Оставете плънката да изстине (може и в хладилник). Разделете тестото на няколко части и разточете всяка на тънък правоъгълник с размери приблизително 22 х 44 см. В центъра на правоъгълника разпределете част от плънката. Покрийте с ореховите ядки и завийте краищата на тестото над плънката, така че да я покрият плътно. Притиснете шева, за да не се разтвори. Поставете щрудела в загрятата фурна с шева надолу и запечете за 15 минути на силна фурна, след което я намалете и печете още 25 мин, докато хване златисто-кафява коричка. 

Поднесете щрудела охладен и по желание поръсен с пудра захар.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft