1 пуйка (заедно с дреболиите)
200 гр ориз
125 гр масло
70 гр стафиди
70 гр лук (кромид)
1/6 пак. канела на прах (по желание)
черен пипер и сол на вкус
1 връзка магданоз
Осолете птицата добре отвън и отвътре и оставете да престои така известно време. През това време сварете вътрешностите й в подсолена вода и ги накълцайте на дребно. Лука нарежете на ситно и го задушете в няколко с.л. масло до омекване, след това добавете изчистения ориз и бъркайте, докато стане прозрачен. Прибавете към сместа 1 1/2 ч.ч. от водата, в която са врели дреболиите, и оставете на тих огън, докато оризът набъбне. Щом течността се поеме от ориза, добавете нарязаните дреболиите, стафидите, подправки на вкус и ситно нарязания магданоз. С получената плънка напълнете пуйката и зашийте отвора добре.
Прехвърлете птицата в подходяща тава, намазана с малко, излейте отстрани 1 чаена чаша от бульона и печете в умерена фурна, докато пуйката се зачерви и месото се изпече добре отвътре. От време на време може да заливате птицата със соса от тавата, за да не изсъхне месото.
По желание може да добавите в тавата някаква гарнитура - нарязани картофи или кисело зеле.