Това е традиционна македонска пита (или македонска баница ) на повече от 100 години. Оригиналното ѝ име е "Вртен - ду-пен", което в превод означава вита пита с дупка в средата.
Питата е фантастична, прави се лесно и само с ръце, без помощни средства, без точилка... най-меката пита, която сте приготвяли! Сами ще се убедите в това, ако ни се доверите и опитате да приготвите рецептата у дома:
Македонска вита пита
Продукти:
около 1 кг брашно
400 мл топла вода
1 кубче прясна мая
3 ч.
2 ч. л. захар
80 мл олио
2 белтъка
1 цяло яйце
150 мл олио за намазване на тавата
300 г сирене
2 бр. жълтъци + 1 супена лъжица мляко за намазване
сусам за поръсване
80-100 г парченца масло, което се слага върху питката преди печене
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 200 мл топла вода, към която сте добавили 2 ч.л. захар. В купа за месене добавете разтворената мая, добавете сол, олио, 2 белтъка на стайна температура, 1 цяло яйце и още 200 мл топла вода.
Разбъркайте добре, за да се изравнят всички течни съставки и да се разтвори маята, след което постепенно започнете да добавяте брашното и да бъркате, докато стане невъзможно бъркането с лъжица. След това добавете останалото брашно и омесете тесто на ръка.
Тестото трябва да бъде меко. Покрийте и оставете да втаса за около половин час, докато удвои обема си. Извадете тестото върху работна повърхност - не трябва да се омесва, а леко да се оформя с ръце, за да се получи продълговато дълго руло.
Разделете рулото на 8 равни (приблизително) части (вижте снимката). Оставете парчетата тесто настрана (не ги месете). Вземете първата част и започнете да я разточвате с ръце върху работната повърхност, така че да получите дълъг фитил от тесто с дебелина около един пръст.
Изсипете 150 мл олио в тавата за печене. Вземете фитила тесто и започнете да го завивате на охлюв, започвайки от средата на тавата, като оставяте разстояние между пръстените (както е на снимката). Поставете натрошено сирене в празнините на "охлюва".
Започнете да добавяте по същия начин и фитилите от останалото тесто, образувайки спирала. Отново поръсете малко сирене в празнините на спиралата.
Повтаряйте тази процедура, докато изхабите цялото тесто и витата пита е готова. За това количество тесто ви трябва по-голяма тава с диаметър 40-42см.
Когато питата е готова, я покрийте с кухненска кърпа и я оставете на топло или на стайна температура, докато леко втаса. След това разбийте жълтъците с малко мляко и намажете цялата пита със силиконова четка. По желание поръсете отгоре сусам или семена.
Върху така приготвената пита наредете малки парченца нарязано масло или маргарин. Разстелете го равномерно, след което поставете баницата в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути или докато се зачерви добре.
На напречния разрез на питата се вижда, че е мека като душичка.
Поднесете с айран, боза или друга любима напитка.