Традиционна погача за Коледа
25 Декември 2015
9921
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
3 и 1/2 чаена чаши брашно
1/2 чаена чаша кравемасло
1/2 чаена чаша захар
4 яйца
25 гр. мая
1/2 чаена чаша прясно мляко
сок от 1 лимон
1 ч.л. сол
жълтък и прясно мляко за намазване
Оставете маслото да се размекне на стайна температура. След това го разбийте добре със захарта и прибавете постепенно едно цяло яйце и три жълтъка (продължете да разбивате след всяко).
През това време разтворете маята в топлото прясно мляко и щом се захване, добавете към жълтъчено-маслената смес заедно с 2 чаени чаши брашно и солта.
Постепенно добавете към сместа лимоновия сок и останалото брашно.
Щом тестото стане трудно за бъркане, прехвърлете върху набрашнен плот и го омесете, докато стане меко и гладко. Прехвърлете го в намазнена купа, покрийте с одеяло и оставете да втасва на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто премесете за кратко, след което оформете на погача - с форма по желание (може да го разточите, навиете на руло и нарежете на парчета или пък да изплетете мотив по желание).
Оформената погача прехвърлете в намазнена и набрашнена тава. Оставете да втасва още около половин час, след което намажете повърхността с разбития с малко прясно мляко жълтък. Изпечете в предварително загрята умерена фурна (180 градуса) за около 40 минути или до готовност.
Щом тестото стане трудно за бъркане, прехвърлете върху набрашнен плот и го омесете, докато стане меко и гладко. Прехвърлете го в намазнена купа, покрийте с одеяло и оставете да втасва на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто премесете за кратко, след което оформете на погача - с форма по желание (може да го разточите, навиете на руло и нарежете на парчета или пък да изплетете мотив по желание).
Оформената погача прехвърлете в намазнена и набрашнена тава. Оставете да втасва още около половин час, след което намажете повърхността с разбития с малко прясно мляко жълтък. Изпечете в предварително загрята умерена фурна (180 градуса) за около 40 минути или до готовност.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари