Традиционна погача за Коледа

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Традиционна погача за Коледа
Традиционна погача за Коледа
9921
Традиционна погача за Коледа
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal


Необходими продукти

3 и 1/2 чаена чаши брашно
1/2 чаена чаша кравемасло
1/2 чаена чаша захар
4 яйца
25 гр. мая
1/2 чаена чаша прясно мляко
сок от 1 лимон
1 ч.л. сол
жълтък и прясно мляко за намазване

Оставете маслото да се размекне на стайна температура. След това го разбийте добре със захарта и прибавете постепенно едно цяло яйце и три жълтъка (продължете да разбивате след всяко). 
През това време разтворете маята в топлото прясно мляко и щом се захване, добавете към жълтъчено-маслената смес заедно с 2 чаени чаши брашно и солта.

Постепенно добавете към сместа лимоновия сок и останалото брашно.
Щом тестото стане трудно за бъркане, прехвърлете върху набрашнен плот и го омесете, докато стане меко и гладко. Прехвърлете го в намазнена купа, покрийте с одеяло и оставете да втасва на топло, докато удвои обема си. 
Втасалото тесто премесете за кратко, след което оформете на погача - с форма по желание (може да го разточите, навиете на руло и нарежете на парчета или пък да изплетете мотив по желание). 
Оформената погача прехвърлете в намазнена и набрашнена тава. Оставете да втасва още около половин час, след което намажете повърхността с разбития с малко прясно мляко жълтък. Изпечете в предварително загрята умерена фурна (180 градуса) за около 40 минути или до готовност. 
 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft