Оставете маслото да се размекне на стайна температура. След това го разбийте добре със захарта и прибавете постепенно едно цяло яйце и три жълтъка (продължете да разбивате след всяко).
През това време разтворете маята в топлото прясно мляко и щом се захване, добавете към жълтъчено-маслената смес заедно с 2 чаени чаши брашно и солта. Постепенно добавете към сместа лимоновия сок и останалото брашно.
Щом тестото стане трудно за бъркане, прехвърлете върху набрашнен плот и го омесете, докато стане меко и гладко. Прехвърлете го в намазнена купа, покрийте с одеяло и оставете да втасва на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто премесете за кратко, след което оформете на погача - с форма по желание (може да го разточите, навиете на руло и нарежете на парчета или пък да изплетете мотив по желание).
Оформената погача прехвърлете в намазнена и набрашнена тава. Оставете да втасва още около половин час, след което намажете повърхността с разбития с малко прясно мляко жълтък. Изпечете в предварително загрята умерена фурна (180 градуса) за около 40 минути или до готовност.
Традиционна погача за Коледа
6 Декември 2013
162392
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари