Царевична погача - още докато се пече, цялата къща ухае неустоимо, а щом я опитате, забравяте за пшеничните питки. Приготвя се от малко съставки, а освен това е лека и не раздува стомаха, след като изядеш едно парченце.
Лесна царевична погача
Продукти:
2 чаши (180 мл) кисело мляко (или 1 чаша прясно мляко и 1 чаша кисело мляко)
1 чаена лъжичка сол
4 супени лъжици олио
1 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка сода за хляб
2 чаши бяло брашно
2,5 чаши царевица (жълто) брашно
Приготвяне:
Изсипете всички мокри съставки в дълбока купа и разбъркайте, като накрая добавете две чаши бяло и жълто брашно. Разбъркайте с лъжица, докато течността се абсорбира, след което добавете малко по малко жълтия царевичен грис, колкото е необходимо.
Трябва да се получи меко, но компактно тесто. Разточете го върху набрашнен плот с царевично брашно и омесете добре с ръка за 5-10 минути. Месете, докато спре да лепне по ръката ви и стане гладко. Оформете тестото на топка.
Сложете тестото в тавичка (26 см.), застлано с хартия за печене, и с дланите бавно го заравнете до краищата, тоест според големината на тавата, в която ще се пече. Отгоре се намазва с малко олио.
По желание може да се поръси със сусам, ленено семе, тиквено и слънчогледово семе и др., а може да се остави така. Нарязваме на триъгълници и печем в добре загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути.
Тази погача е толкова ароматна и вкусна, че можете да я ядете само така или вместо хляб. За разлика от обикновения бял хляб с мая не надува корема.
Да ви е сладко!