Димитровден е един от най-големите и светли есенни празници. По традиция на този ден се приготвят месни ястия, а десертът е прочутата Димитровска ябълкова пита (или нещо като щрудел с ябълки ).
Димитровска ябълкова пита
Продукти:
1 килограм брашно
1,5 кг ябълки
25 гр.жива мая
100 гр.захар
100 мл олио
100 гр.смлени орехи
1,5 чаши вода
кората от 1 лимон
щипка сол
Приготвяне:
Разтворете маята в малко хладка вода с щипка захар и малко брашно, а щом шупне я омесете заедно с пресятото брашно, солта, олиото и останалата част от водата, докато се получи меко тесто. Покрийте тестото и го оставете да втасва на топло. Щом удвои обема си, разделете го на 3 части и всяка разточете на кора с големината на тавата, в която ще печете питата.
Настържете ябълките, добавете захарта, настърганата лимонова кора и начуканите орехи. Ако ябълките са прекалено сочни и пуснат много вода, може да добавите и галета.
Намажете тавата с олио и поставете отгоре първата кора. Покрийте с половината от плънката, след което отгоре поставете втората кора. Следва другата половина от плънката и накрая - третата кора.
Изпечете питата на умерена фурна до зачервяване. По желание може да я поръсите с пудра захар и да я поднесете студена.