Трапезата днес: Традиционни ястия на Голяма Богородица

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Трапезата днес: Традиционни ястия на Голяма Богородица
14053
Снимков материал: pixabay.com
Трапезата днес: Традиционни ястия на Голяма Богородица

Празникът Голяма Богородица обединява както католиците , така и православни християни .

На този ден се почита Богородица – покровителка на майчинството и семейният огън.

По стар обичай се правят курбани за здраве и плодородие , и против болести и нещастия.

Празникът е наричан още Успение Богородично , тъй като на днешният ден в Йерусалим умира Христовата майка.

На този ден се приготвя специална трапеза, която включва задължително осветен хляб .

Традиционно сред ястията трябва да са варено жито, пилешка каша, тиква и царевица.

От плодовете е нужно да присъстват динята и гроздето.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал и пари.

Ако правите курбан, той трябва да е агне. Идеята му е хората да бъдат омилостивени и да живеят в мир и разбирателство.

След него се прави родова среща.

Вярва се, че ако на този ден вали дъжд, следващата година ще е плодородна.

От 15 август до 8 септември (Малка Богородица – чества рождението на Христовата майка) се забранява на жените да шият, плетат или тъкат, за да е здраво цялото семейство.

На Успение Богородично се мели житото от новата реколта.

Голяма Богородица е един от 12-те най-големи християнски празници и на много места се чества като патронен празник.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft