Основните съставки за кашата са мая и захар. При най-простия метод трябва да разтворите 2 чаши захар в 2-2,5 литра вода, да добавите 2 супени лъжици пресована или суха мая.
За да се предотврати изчерпването на вътрешните запаси от дрожди на азотни вещества, които са много полезни за растенията, се препоръчва да се добави 1 чаена лъжичка калциев нитрат към разтвора на захар и мая.
Супена лъжица креда или доломитово брашно ще неутрализира излишната киселинност на кашата, ще се превърне в източник на калций, а доломитовото брашно също ще осигури магнезий на дрождите и растенията. Следователно този компонент е задължителен.
За да може маята да превърне захарта в алкохол, а не във въглероден диоксид и вода, е необходимо да се направи маслено уплътнение. Добавете 2 супени лъжици растително масло и затворете буркана с гумена ръкавица.
Оставете разтвора за ферментация за един ден, но го дръжте на топло през първите 12 часа при температура от +25-30 градуса.
Използването на разтвора е много просто: увеличете обема на кашата до 10 литра с чиста вода и леко поръсете или напръскайте растенията щедро от върха към долните листа.
Извършвайте тази процедура веднъж на всеки 10-12 дни, за да стимулирате реколтата, да предотвратите заболявания като кладоспориоза по домати и мана по краставици, както и за борба с дребни вредители като листни въшки, акари и трипси.