Три класически рецепти за туршия

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Три класически рецепти за туршия
Три класически рецепти за туршия
77301
Три класически рецепти за туршия
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Точно сега, когато лятото вече си е отишло и идват първите дни на есента е моментът, когато започва приготвянето на туршиите . През зимата те са един от най-добрите източници на витамини.

 

Ето и три традиционни рецепти за туршии :

 

Царска туршия

 

Това наистина е царицата на туршиите.

Ето от какво имате нужда за приготвянето на един буркан: 1 ч. л. сол; 3 с. л. захар; 2 счукани аспирина; 1 кафена чашка ябълков оцет; карфиол, камби или червени чушки, домати, моркови, целина, може и зеле. Как се приготвя: Солта, захарта, аспиринът и оцетът се слагат на дъното на буркана.

Допълва се плътно с карфиол, нарязани камби, моркови, целина, нарязани на четири зелени домати, целина, а може и нарязано зеле. Долива се със студена вода. Затваря се с капачка за буркани и се разклаща, за да се смесят солта, аспиринът и другите съставки. Не се стерилизира.

 

 

Пълнени камби с грозде и моркови

 

Това е една прекрасна туршия, с която ще можете да впечатлите гостите си. Какво ви трябва: 8 кг едри камби; 2 кг моркови; 2 кг карфиол; 2 кг едро бяло грозде; 1 кг целина; 0.3 кг сол; 0.1 кг захар; 0.2 кг мед; 0.4 кг олио; 1.00 литър оцет.

Подправки - черен пипер, дафинов лист Как се приготвя: Почистените камби се посоляват отвътре със сол и захар.

Другите зеленчуци също се почистват, измиват и нарязват и се разбъркват с останалата сол и захар. Оставят се да престоят едно денонощие. От олиото, меда, оцета и подправките се приготвя гореща марината, с която се подправят зеленчуците.

Камбите се пълнят със зеленчуковата плънка, най-отгоре се нареждат зърната грозде. Камбите се нареждат в буркан с отвора нагоре. Заливат се с маринатата, притискат се и се съхраняват на хладно. След 10 дни туршията е готова за консумация.

 

Апетитка

Тази апетитка може да се използва като гарнитура за месо или при приготвянето на пици. Какво ви трябва: 6 кг печени чушки (нарязани); 6 кг домати (изварени) или по-лесно 2буркана доматено пюре; 400 г нарязани на кръгчета чорбаджийски чушлета; 2 връзки магданоз; 3-4 глави чесън. Марината: 2 чаени чаши олио; 3 чаени чаши оцет; 3 чаени чаши захар; 5 супени лъжици сол.

 

Как се прави апетитка : Във врящата марината се пускат последователно чушките, след 15 мин. се прибавят чушлетата, след още 15 мин. доматеното пюре, след 10 минути чесънът и накрая се добавя магданозът. Сипва се в буркани и се стерилизират допълнително 15 мин.

Добър апетит! 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft