Най-големите празници, с които отбелязваме края на годината (Коледа и Нова година), вече са зад гърба ни. А по традиция ние, българите, празнуваме най-добре на трапеза, при това тя задължително е отрупана с купища вкусни ястия, както подобава обичаят.
А следват още "тежки" празници - Йордановден, Ивановден, Бабинден, Атанасовден... Ако вече сте се изчерпали откъм идеи какво да сложите на трапезата за гостите, то задължително хвърлете поглед на зимния брой на пъстрото списание "Кулинариум" - очаква ви цветен калейдоскоп от храна за небцето и душата! Със сигурност ще откриете апетитни предложения, с които да задоволите вкуса и на най-капризните си приятели. Припомняме ви, че BILLA Кулинариум е най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2018 г. по данни на Blue Point от януари 2019 г.
За начало може да опитате уханната Супа от кореноплодни или Пилешка яхния с пащърнак и целина. За основно от списанието ще ви изкушат с невероятното Пиле "Уелингтън" и неговия вегетариански вариант. А за любителите на свинското има апетитни Ребра на фурна с печени картофи, както и три нови рецепти за свински пържоли - с ароматна гремолата, с ябълки и на бавен огън.
И какво е празничното меню без подходящ десерт? Нямате проблеми! Зимният брой на BILLA Кулинариум изобилства от сладки изкушения - от по-засукани като Крем "Брюле" през по-семплия Тиквен десерт и, разбира се, Празнична торта или свежа Торта с портокали!
А защо пък не дадете почивен ден на печката и котлона, и не си спретнете шумно парти с приятели? Със сигурност ще ги нагостите пребогато с перфектните идеи за празнични хапки от страниците на "Кулинариум"!
Ако сме успели да погъделичкали любопитството ви, то вече можете да си закупите зимния брой на "Кулинариум" само за 0,99 лв с BILLA Card във всички магазини от веригата. Списанието излиза на всеки три месеца, а още една приятна изненада в него са талоните, с които ще ползвате отстъпка при покупката на определени продукти в магазини BILLA.
Ние днес пък решихме да ви представим едно по-леко меню за дните между празниците, с което да замените обилната вечеря, например. Салатата е чудесна алтернатива на засуканите гозби, а ако си мислите, че зимата не предлага достатъчно разнообразие от зеленчуци, с които да я приготвите, днес ще ви опровергаем по най-вкусния начин! Представяме ви три леки и свежи зимни салатки, с които да отдъхнете след тежките празнични трапези:
1. Салата със зеле и фъстъци
Продукти:
1/2 малка глава червено зеле
1/2 малка глава бяло зеле
1 връзка прясна маруля
1/4 чаша сок от лимон или лайм
1 супена лъжица зърнеста горчица
1/2 ч.л.смлян кимион
1/4 чаша фъстъчено масло или орехово масло
1/2 чаша печени несолени фъстъци
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете ситно зелето, посолете и намачкайте. Нарежете марулята и я добавете към зелето, подправете на вкус с черния пипер и солта. Отделно смесете кимиона, лимоновия сок и горчицата. След това в сместа изсипете тънка струя орехово масло, като бъркате непрекъснато. Добавете този дресинг към салатата, разбъркайте и поръсете с фъстъците.
Чудесен източник на фибри и мазнини!
2. Лека зимна салата
Салатата се подправя със заквасена сметана, но може да бъде заменена с кисело мляко например. Можете да подобрите сладостта, като добавите фурми. Опитайте!
Продукти:
300 гр.китайско зеле
1 ябълка
1 морков
1 ч.л.лимонов сок
шепа сушени плодове или фурми
2-3 с.л.заквасена сметана
Приготвяне:
Измийте зеленчуците и плодовете. Сушените плодове залейте с вряла вода за няколко минути. Ако ползвате фурми, премахнете костилките. Накълцайте зелето на ситно, настържете моркова. Обелете ябълката и нарежете на ивици, поръсете с лимонов сок.
Отцедете сушените плодове в гевгир, нарежете и сложете в салата. Подправете със заквасена сметана. Разбъркайте и готово!
3. Топла салата с тиква и тиквички
Продукти:
2 скилидки чесън
4 стръка магданоз
10 супени лъжици зехтин
2 глави червен лук
1 малка тиквичка
2 моркова
400 гр.обелена тиква
1 глава сварено цвекло
70 гр.кедрови ядки
сол и смлян черен пипер
Приготвяне:
Обелете и нарежете чесъна за соса. Измийте магданоза, подсушете и смелете с чесъна и половината зехтин в блендер. Загрейте фурната на 180 °. Обелете и нарежете лука на едри филийки, тиквичките - на кръгчета, без да ги белите. Обелете морковите и нарежете на не много тънки пръчици. Нарежете тиквата на малки филийки.
Поставете всички подготвени зеленчуци на един слой върху тавичка, покрита с хартия за печене, поръсете с останалия зехтин и печете около 15-20 минути.
Нарежете цвеклото на малки филийки, смесете с топлите запечени зеленчуци, прибавете сол, черен пипер, залейте с предварително приготвения зелен сос и веднага сервирайте.
Ако нашите предложения ви се струват прекалено семпли, то на страниците на BILLA Кулинариум ви очаква едно вълшебно пътешествие сред суровата красота на Исландия. А по-смелите могат да опитат някои от тамошните специалитети, чиито рецепти ще откриете в списанието. За традиционалистите пък редакторите са подготвили приказна разходка из пъстрото Банско, известно с апетитните си гозби.
Още ценни съвети, идейки и кулинарни вълшебства ви очакват на Facebook-страницата на BILLA Кулинариум, както и в мобилното приложение, което предлага над 400 видео рецепти, включително и авторски рецепти на шеф Виктор Ангелов. Може да го свалите за Андроид от тук и за iPhone от тук.
А на нас остава да ви пожелаем приятни мигове в кухнята и вкусни празници с приятно четиво - BILLA Кулинариум!