3 варианта от най-сполучливото тесто с кисело мляко
Тесто с кашкавал и кисело мляко
- 1 чаша кисело мляко
- 1 чаша настърган кашкавал
- 0,5 ч.л сол
- 1 ч.л газирана вода
- 1 ч.ч захар
- 2 с.л. брашно
Приготвяне
Настържете кашкавал. Ако искате да направите гевреци или други печива, тогава вземете фино ренде. За колбаси в тесто и тортили е подходящ кашкавал настърган на едро ренде.
За да стегне добре тестото по време на печене, смесете содата с кисело мляко и оставете за известно време. След това добавете пресятото брашно и всички останали продукти.
Тесто с кисело мляко и мая
- 600 г брашно
- 60 г захар
- 0,5 ч.л сол
- 200 мл кисело мляко
- 50 мл мляко
- 25 г жива мая (или 1 чаена лъжичка суха)
- 75 г маргарин
- 2 яйца
Приготвяне
- Разбъркайте маята в топло мляко. Разтопете маргарина.
- Смесете всички съставки с изключение на брашното.
- Брашното се пресява, добавя се към всички съставки и се замесва еластично гладко тесто.
- Намазваме тавата с олио, поставяме тестото в нея и го оставяме на топло да втаса.
- След това печете във фурната на 180 градуса за 20 минути.
Има и по-проста версия на теста с кефир и мая:
- 250 мл кефир
- 0,5 чаша растително масло
- 1 с. л. захар
- 1 ч.л.
Пригтвяне
- Разтворете маята в кисело мляко.
- След това добавете всички съставки, омесете тестото и оставете за 1-1,5 часа да втаса.
Този вариант на нискомаслено и пухкаво тесто е подходящ за солени сладкиши, баници, кексове или хачапури, които ще се пържат в олио.
Течно тесто с кисело мляко за 5 минути
- 2 яйца
- 250 мл кисело мляко
- 1 чаша брашно
- 1 ч.л. газирана вода
- 0,5 ч.л сол
Приготвяне:
За да приготвите, трябва да изгасите содата в кисело мляко и след това да добавите всички съставки и да разбъркате добре.
С такова леко, пухкаво и нискомаслено тесто получавате добър пай с кисело мляко и дори пица. Но не забравяйте: всеки пълнеж, който изберете, трябва да е сух.