За първи път опитах това ястие в ресторанта срещу нашия офис. Не само момичета и аз често се отбиваме там за обяд, но и работници от цялата област. Обядите там са не само обилни, но и много вкусни. Ходих при тях дълго време заради кюфтета в тесто , докато разбрах рецептата. Сега си ги готвя у дома.
Котлетите от тесто винаги се получават сочни. Това е може би основното предимство на тази рецепта. Според предписанията на изтъкнати готвачи , добавям настъргани зеленчуци към каймата. А въздушното тесто помага да се запази сочността . Просто трябва да опитате този вкусен деликатес и ще забравите за традиционните пържени кюфтета
Съставки
Телешка кайма или свинска 700 гр
Морков 1бр
Картоф 1бр
Лук 1 бр
Чесън 3 скилидки
Яйце 3 бр.
Копър 30 гр
Сметана 2 с.л.
Мляко 50 мл
Пшенично брашно 5 супени лъжици
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Слънчогледово олио 20 мл
Подготовка
Обелете зеленчуците. Настържете морковите на ситно ренде, изсипете ги в купа с каймата. Настържете картофите на едро ренде. Изцедете и също изпратете в каймата.
Разбийте яйцето в купата със съставките. Поръсете ситно нарязаните на кубчета лук и накълцания чесън с кайма и зеленчуци. Изпратете нарязани зеленчуци там.
Подправете със сол и черен пипер на вкус, разбъркайте. Оформете малки кюфтета от тази маса. В отделна купа използвайте вилица, за да комбинирате 2 яйца с мляко и заквасена сметана.
Към тази смес добавете брашно. Разбъркайте отново. Оваляйте котлетите в дебело тесто. Пържете от двете страни в горещо олио и на умерен огън.
Когато стане златисто- кафяво, прехвърлете кюфтета в съд за печене. Изсипете 4-5 с.л. във формата вода. Покрийте кюфтета с фолио и гответе във фурна, загрята до 180 ° за 20-25 минути.
Сервирайте веднага готовите кюфтета в тесто . Като гарнитура обикновено готвя печени зеленчуци или оризов, а може и картофки. Оказва се много задоволителен обяд. Между другото, можете да използвате кайма както свинска, така и смесена. Както на вас ви харесва. Съгласете се, рецептата е достойна за внимание!