Трик за приготвянето на тиква, които много малко хора знаят, но пък научите ли го веднъж, цял живот ще го прилагате

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Трик за приготвянето на тиква, които много малко хора знаят, но пък научите ли го веднъж, цял живот ще го прилагате
Трик за приготвянето на тиква, които много малко хора знаят, но пък научите ли го веднъж, цял...
215158
Трик за приготвянето на тиква, които много малко хора знаят, но пък  научите ли го веднъж, цял живот ще го прилагате
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Когато ядем тиква, необходимо е да знаем, че има специален начин за усвояване на бета каротен, който е необходимо да се превърне във витамин А

Както казват специалистите, всички плодове и зеленчуци са полезни, когато ги ядем пресни.

Колкото повече търпят термична обработка, толкова повече губят от своите полезни вещества, които загиват в процеса на готвене.

При тиквата специално има една тънкост, която не е известна на много хора, но е важно да се знае, тъй като в противен случай се губи от полезния ефект.

 

За какво става дума?

Богата на бета каротен тиква става още по-полезна, когато към нея бъде добавена мазнина.

Целта на тази мазнина е да трансформира бета каротен във витамин А, който е мастноразтворим витамин.

Мастноразтворим значи, че той не може да се разтваря във вода, а само в мазнина, за да бъде усвоен в тялото. Той е полезен за мозъка, за нервите, кожата и за зрението.

Както препоръчват диетолози, ако решите да си направите полезна храна с тиква, бихте могли да задушите тиква на пара.

След това да добавите кокосово масло или краве масло.

Ако използвате кокосово масло, не добавяйте повече от 1 ч.л. в 1 купичка задушена тиква, защото кокосът има специфичен аромат, който е различен от този на тиквата.

Тиква се съчетава по-добре с канела, но кокосовото масло е добър избор

 

Ако нямате кокосово масло, използвайте обикновено краве масло.

След като смесите тиква и масло, добавете малко мед на вкус, а не захар. И ако желаете, малко канела за аромат.

Знаете, че тиквата е полезна да се яде печена с кората на парчета във фурната.

 

За да извлечете и витамин А от печената тиква, добавете върху всеки резен малко масло и мед. Можете да добавите и ядки орехи, които ще се запекат и ще станат изключително вкусни.

Орехите подсилват паметта и имунната система.

Много хора обичат тиквеник и се вълнуват дали е полезен, след като се приготвя от тиква.

 

Диетолозите казват, че тиквеникът не е полезен, тъй като в него се слага захар. Точат се кори от тесто или се купуват готови листи за баница.

Ако решите за някой празник да приготвите тиквеник и изядете от него едно парченце, няма да ви стане нищо, ако по принцип сте здрави и не страдате от диабет.

Но ако желаете да се възползвате от полезните свойства на тиквата като лечебно средство, необходимо е да я ядете печена или задушена.

Когато задушите тиква, не изхвърляйте сока, а го изпийте, защото в него са се събрали полезни минерали от тиквата.

 

Този сок е полезен за бъбреците и за стомаха.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft