Суровият лук се добавя към много ястия, често в салати . Но острият му вкус и миризма не е определено по вкуса на всички. Разбира се, сладкият лук с лека горчивина добавя подправка към салатите и ястията, но какво ще стане, ако попаднете на сорт, който е твърде горчив и развали целия ви вкус?
Има прост и доказан начин за мариноване на лука, преди да го добавите към основното ястие. След такава обработка лукът може дори да се използва като самостоятелна салата , подходящ е за месо, варени зеленчуци и просто за филийка с хляб. Ароматният, хрупкав и сладък лук ще промени отношението ви.
Използвайте оцет 9% и предварително кипнете водата и охладете. Моля, обърнете внимание, че червеният и белият лук се мариноват отделно.
Съставки
Лук 3 бр.
Вода 1чаша
Оцет 4 с.л.
Захар 1 супена лъжица
Сол 1 ч.л.
Копър на вкус
Подготовка
Нарежете лука на пръстени или половинки. Опитайте се да постигнете максимална тънкост.
Комбинирайте ледено студена преварена вода, оцет, сол и захар. Постигнете пълно разтваряне на насипни компоненти.
Изсипете маринатата върху лука и оставете да престои 20 минути. Изцедете течността преди сервиране - лукът е готов за консумация!