Признавам, че имам смесени отношения спрямо тортите . От една страна, обичам да опитвам интересни комбинации от вкусове и текстури и се възхищавам на сложни многоцелеви рецепти. От друга страна, не обичам да се занимавам с тяхното изпичане, отнема ми много време.
Гледах едно чуждестранно кулинарно предаване и видях как един сладкар вместо да прави много пластове, подготвяше тортите и сладкишите по един много интерес начин и реших да му открадна идеята. Освен, че става много красиво, става и убийствено вкусно
В буквален превод името на десерта звучи като "залепена торта" или "пълнена торта". Нека се съгласим да го наречем перфорирани пайове - така звучи по-приятно. Всъщност това е торта с много дупки, пълни със сметана, карамел, сладко, шоколад ...
Най-хубавата част е, че това печене има много възможности за комбинация от торти, пълнители и покрития. Можете да играете с текстури, вкус и цвят. Най-хубавото е контрастиращата комбинация от тъмна торта и лека сметана или обратно. Започнете с тези три прости рецепти , всяка от които е специална !
Обикновена торта
Шоколад с млечен крем
Състав за блата
5 яйца
150 g захар
100 ml прясно мляко
100 ml слънчогледово масло
2 ч.л.бакпулвер
2 супени лъжици какао на прах
400 g брашно
Състав за крем:
350 мл мляко
20 g желатин
250 г масло
10 г ванилия
350 г кондензирано мляко
Получаване:
Подгответе торта от шоколадова основа. За да направите това, отделете белтъците от жълтъците, разбийте белтъците до плътна пяна. В отделна купа разбийте жълтъците със захарта, добавете мляко, масло, след това добавете брашното и какаото с бакпулвер. Внимателно оформете с шпатулата, разбъркайте.
Покрийте правоъгълния пергамент, изсипете тестото в него. Печете тортата на 160 градуса за 40-50 минути.
Пригответе крема, докато се пече блата. Накиснете желатина, когато се надуе, разбъркайте с 100 мл мляко. Смесете меко масло при стайна температура с ванилията и 250 мл горещо мляко. Охладете, изпратете в хладилника в продължение на 20 минути. Разбийте с миксер. Изсипете кондензирано мляко с желатина, разбъркайте отново.
В охладената торта направете дупки със спринцовка. След това запълнете дупките с крем от спринцовката. Останалият крем плътно намажете отгоре на повърхността на тортата. Поръсете със стърготини . Изпратете тортата в хладилника за един час. За да сервирате, изрежете тортата по дупките.
Лесна торта с конфитюр и сметана
Състав за блата
6 яйца
160 г захар
200 g брашно
100 g нишесте
1.5 Чл. л. бакпулвер
100 г масло
1 ванилия
Състав за пълнене и покритие:
200 г конфитюр или сладко
200 ml бита сметана или готварска сметана
Получаване:
Пригответе блата. Разбийте яйцата със захарта, те трябва да увеличат обема си с 3 пъти, добавете ванилия. Пресейте брашното с бакпулвер и нишесте, на порции влейте в яйчната маса. Разтопете маслото, охладете до стайна температура и налейте в тестото, разбъркайте.
Изсипете тестото в омазнена тавичка, печете на 180 градуса за 40-45 минути. Охладете тортата, направете дупки по цялата повърхност.
Запълнете дупките с конфитюр или сладко, намажете повърхността с бита сметана. Поставете в хладилника за един час, а след това сервирайте.
Чакаме вашите коментари с вашите желания, какво бихте искали да видите в бъдеще в нашите предложения за рецепти !
Запазете материалите в отметки, споделете с приятели!