Леденият десерт – сладоледът, е създаден на изток. Той мигновено добива слава в Европа, като началото се поставя в двора на Медичите въвФлоренция.
Рецептите за приготвяне на сладолед са доста. В него могат да се добавят съставки като яйца, аромати, ядки, плодове, бисквити и други.
В някои сладоледи се добавя и спиртни напитки, които му придава по-мек вкус, поради занижената му температура на замръзване. С алкохола обаче е необходимо да се внимава, тъй като ако е в повече, сладоледът просто няма да замръзне.
При приготвянето на домашен сладолед е необходимо да се следват някои основни правила. На първо място бива да се спазва основното съотношение между вода, мазнини и твърди съставки, като захар, ядки, плодове и всички останали, които изберете за любимия десерт.
Захарта, която се добавя в сладоледа, понижава точката на заледяване на сместа. Така той замръзва на температура под 0 С, но без да става на леден блок. По тази причина това количеството и трябва да е около 16-20% от теглото на цялата смес.
Освен захарта, останалите съставки еднакво спомагат за задържане на въздухът в сместа. Точно те определят текстурата на сладоледа. Те не е необходимо да са в големи количества, тъй като той може да замръзне като камък.
Следващият главен компонент в сладоледа е водата. Тя е от главно значение, най-вече ако в него се добавят плодови сокове или плодове. Ако те са повече, съдържанието на вода се намаля. Друга разновидност е да се увеличи съдържанието на мазнини.
Те, освен за подобряване на консистенцията на сладоледа, му придават мек и гладът вид при замръзване. Освен това подсилват ароматите и подпомага въздушното съдържание на сместа.
Основни продукти, които могат да се добавят, са яйца и мазнина. С изключение на тях също се добавят и ядки и/или растителни олиа.
Когато се добавят плодове в сладоледа, те задължително бива да са добре узрели или замразени. Шоковият пък замръзва много повече от плодовия. При приготвянето на сладолед всеки път се добавя и по щипка сол.
Друг съвет за по-гладък и мек сладолед е съдът, в който ще се замразява. Той трябва да се постави във фризера за 10-20 минути, преди в него да се изсипе приготвената смес.
Така ледените кристалчета ще са най-малко. Готов е за консумация веднага, щом достигне най-високата си ниво на замръзване.