Трикове за приготвяне на хубав домашен сладолед

вход през zajenata.bg
За Жената
Трикове за приготвяне на хубав домашен сладолед
6882
Снимков материал: pixabay.com
Трикове за приготвяне на  хубав домашен сладолед

Леденият десерт – сладоледът, е създаден на изток. Той мигновено добива слава в Европа, като началото се поставя в двора на Медичите въвФлоренция.

И до днеска Италия е известна със своя сладолед “gelato”. Разликата между него и другият най-разпространен вид американски сладолед, е че италианският е с по-нискомаслена текстура.

Рецептите за приготвяне на сладолед са доста. В него могат да се добавят съставки като яйца, аромати, ядки, плодове, бисквити и други.

В някои сладоледи се добавя и спиртни напитки, които му придава по-мек вкус, поради занижената му температура на замръзване. С алкохола обаче е необходимо да се внимава, тъй като ако е в повече, сладоледът просто няма да замръзне.

При приготвянето на домашен сладолед е необходимо да се следват някои основни правила. На първо място бива да се спазва основното съотношение между вода, мазнини и твърди съставки, като захар, ядки, плодове и всички останали, които изберете за любимия десерт.

Захарта, която се добавя в сладоледа, понижава точката на заледяване на сместа. Така той замръзва на температура под 0 С, но без да става на леден блок. По тази причина това количеството и трябва да е около 16-20% от теглото на цялата смес.

Освен захарта, останалите съставки еднакво спомагат за задържане на въздухът в сместа. Точно те определят текстурата на сладоледа. Те не е необходимо да са в големи количества, тъй като той може да замръзне като камък.

Следващият главен компонент в сладоледа е водата. Тя е от главно значение, най-вече ако в него се добавят плодови сокове или плодове. Ако те са повече, съдържанието на вода се намаля. Друга разновидност е да се увеличи съдържанието на мазнини.

Те, освен за подобряване на консистенцията на сладоледа, му придават мек и гладът вид при замръзване. Освен това подсилват ароматите и подпомага въздушното съдържание на сместа.

Основни продукти, които могат да се добавят, са яйца и мазнина. С изключение на  тях също се добавят и ядки и/или растителни олиа.

Когато се добавят плодове в сладоледа, те задължително бива да са добре узрели или замразени. Шоковият пък замръзва много повече от плодовия. При приготвянето на сладолед всеки път се добавя и по щипка сол.

Друг съвет за по-гладък и мек сладолед е съдът, в който ще се замразява. Той трябва да се постави във фризера за 10-20 минути, преди в него да се изсипе приготвената смес.

Така ледените кристалчета ще са най-малко. Готов е за консумация веднага, щом достигне най-високата си ниво на замръзване.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft