6 яйца
300 гр захар
400 гр. брашно
300 гр. мляко на прах
250 гр. карамелен сироп
1.8 л прясно мляко
400 гр сладка сметана
2 пакетчета ванилена захар
1 пакетче бакпулвер
Трилече е неустоим сладкиш, който се топи в устата. Един от най-добрите десерти, произхождащ от Латинска Америка и превърнал се в национално ястие в Албания.
Отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Сложете белтъците в купа, а жълъците в друга. Разбийте белтъците с миксер, като добавяте постепенно захарта и ванилията. Бийте до твърд сняг. Щом стигнат желаната гъстота, започнете да добавяте един по един жълтъците. Продължете с биенето, докато сместа стане еднородна.
Изключете миксера и добавете брашното и бакпувлера. Бъркайте с дървена лъжица, докато сместа се хомогенизира. Прехвърлете я в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене. Сложете тавата във фурната и печете около 40 минути на 180 градуса.
Щом блатът се изпече, извадете от фурната и набодете с вилица на няколко места. Извадете блата от тавата и обелете хартията за печене.
В тенджерка сложете сметаната и поставете на котлона. Бъркайте непрекъснато с лъжица и щом се загрее, изсипете я в тавата, в която сте пекли, а отгоре поставете пандишпановия блат.
Сложете в тенджерка 400 мл. от прясното мляко, добавете млякото на прах и бъркайте на котлона. Докато разбърквате, добавяйте постепенно останалото мляко. Щом се загрее (но без да завира), напоете с него пандишпановия блат в тавата. Щом сладкишът поеме цялото мляко и изстине, намажете го с карамеления сироп. Поднесете сладкиша, нарязан на пастички.