Въпреки, че у нас са по-скоро непознати и се смятат за нещо като екзотика (не на последно място заради високата си цена), маслодайните ядки отдавна са известни и обичани по света заради невероятните си ползи за организма. Накратко - с тяхна помощ можем да съхраним младостта по-дълго време .
Специалистите неслучайно ги сочат като супер храни на младостта.
Макадамия
Тази ядка е ценен източник на фитостероли, благодарение на които спомага за намаляване на лошия холестерол. Има и още едно "странично" действие - регулира функциите на дебелото черво и така предотвратява появата на някои видове рак.
Бразилски орех
Тази вкусна маслена ядка се явява един от най-добрите естествени източници на селен и витамин Е. Освен това съдържа мощни антиоксиданти, което го прави перфектен в борбата срещу свободните радикали - главният виновник за остаряването.
Маслата, извлечени от бразилски орех и макадамия, са сред най-добрите естествени разкрасяващи средства за коса. Достатъчни са няколко капки в шампоана, за да забележите разликата.
Пекан
Родината на пекана е Северна Америка. Пеканът намира приложение предимно в кулинарията заради вкусовите си качества - популярна е за направата на сладкиши, бонбони и бисквити. Но вие може спокойно да я включите в менюто си като съставка в ястия, сосове, салати, закуски. Пеканът има доказани антиканцерогенни свойства и способства за намаляване на риска от рак. Освен това предпазва простатата, защитава нервната система и намалява стреса.