Ако харесвате готвените ястия, то тази "класика в жанра" няма как да не ви впечатли. Телешко яхния - крехко, сочно и много ароматно, рецепта, която всеки дом заслужава! Нямаме търпение да я споделим с вас - ето необходимите продукти:
Телешко яхния
Необходими съставки:
- 1 кг говеждо месо (бут или плешка)
- 500 г лук
- 3 скилидки чесън или повече
- 1 голям морков или два по-малки
- 2 супени лъжици концентрирано доматено пюре
- 2-3 супени лъжици бял винен оцет
- 50 г червен пипер на прах
- 500 мл телешки бульон (най-добре от домашни кости, но може и на кубчета)
- 2 дафинови листа
- сол, черен пипер, малко пресен магданоз
Приготвяне:
Нарежете месото на големи кубчета.
Снимка: YouTube
Първо разтопете 3-4 супени лъжици масло на котлона, в горепосочената тенджера, и добавете лука. На слаб котлон се задушава хубаво около половин час, докато добие златисто-стъклен цвят, като преди края се добавят чесънът и морковът, нарязан на кръгчета.
През това време пригответе всички останали продукти: червен пипер, бульон, оцет и доматено пюре.
Сложете червеният пипер, оцета и доматеното пюре в купа и при непрекъснато бъркане добавете бульона, докато съставките се смесят добре и се получи еднородна смес.
С получената смес залейте задушения лук и разбъркайте добре.
В готовата смес се нареждат парчетата месо, всяко парче се обръща няколко пъти, за да се напои от всички страни. Подправете със сол и черен пипер, след което добавете дафинов лист.
Снимка: YouTube
Тенджерата се захлупва и се слага в загрята на 160 градуса фурна да се задушава около 3-3,5 часа на същата температура. Обръщайте парчетата месо от време на време, за да не изсъхнат и да се изпекат равномерно.
По желание, когато яхнията е готова, извадете месото, а соса пасирайте с ръчен пасатор на кашаво пюре.
Снимка: YouTube
На вкус се добавят 100 мл червено вино и месото се връща в тенджерата, като се вари още малко, за да се изпари виното.
Поднесете готовото ястие с картофено пюре или топка ориз.
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube