Трябва да го споделя с вас! Умопомрачително Телешко яхния - крехко месце, божествено сосче, разкошен аромат

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Трябва да го споделя с вас! Умопомрачително Телешко яхния - крехко месце, божествено сосче, разкошен аромат
Трябва да го споделя с вас! Умопомрачително Телешко яхния - крехко месце, божествено сосче,...
2808
Източник: За Жената
Трябва да го споделя с вас! Умопомрачително Телешко яхния - крехко месце, божествено сосче, разкошен аромат
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако харесвате готвените ястия, то тази "класика в жанра" няма как да не ви впечатли. Телешко яхния - крехко, сочно и много ароматно, рецепта, която всеки дом заслужава! Нямаме търпение да я споделим с вас - ето необходимите продукти: 

Телешко яхния

Необходими съставки:

  • 1 кг говеждо месо (бут или плешка)
  • 500 г лук
  • 3 скилидки чесън или повече
  • 1 голям морков или два по-малки
  • 2 супени лъжици концентрирано доматено пюре
  • 2-3 супени лъжици бял винен оцет
  • 50 г червен пипер на прах
  • 500 мл телешки бульон (най-добре от домашни кости, но може и на кубчета)
  • 2 дафинови листа
  • сол, черен пипер, малко пресен магданоз

Приготвяне:

Нарежете месото на големи кубчета.

Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Пригответе голяма тенджера, подходяща и за фурна.

сурово телешко

Снимка: YouTube

Първо разтопете 3-4 супени лъжици масло на котлона, в горепосочената тенджера, и добавете лука. На слаб котлон се задушава хубаво около половин час, докато добие златисто-стъклен цвят, като преди края се добавят чесънът и морковът, нарязан на кръгчета.

През това време пригответе всички останали продукти: червен пипер, бульон, оцет и доматено пюре.

Сложете червеният пипер, оцета и доматеното пюре в купа и при непрекъснато бъркане добавете бульона, докато съставките се смесят добре и се получи еднородна смес.

С получената смес залейте задушения лук и разбъркайте добре.

В готовата смес се нареждат парчетата месо, всяко парче се обръща няколко пъти, за да се напои от всички страни. Подправете със сол и черен пипер, след което добавете дафинов лист.

телешко в сос

Снимка: YouTube

Тенджерата се захлупва и се слага в загрята на 160 градуса фурна да се задушава около 3-3,5 часа на същата температура. Обръщайте парчетата месо от време на време, за да не изсъхнат и да се изпекат равномерно.

По желание, когато яхнията е готова, извадете месото, а соса пасирайте с ръчен пасатор на кашаво пюре.

телешко яхния

Снимка: YouTube

На вкус се добавят 100 мл червено вино и месото се връща в тенджерата, като се вари още малко, за да се изпари виното.

Поднесете готовото ястие с картофено пюре или топка ориз.

Да ви е сладко!

яхния от телешко

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft