Пред риска от рак на гърдата е изправена всяка жена.
Ето защо стремежът, не единствено на нежната част от човечеството, е да се избегне това животозастрашаващо заболяване .
Понякога неумишлено сами си вредим и така увеличаваме шансовете за развитие както на рак на гърдата, така и на други коварни заболявания, пише Delo.bg.
Според изследване, проведено от екип учени в Kaiser Permanente жени с диагноза рак на гърдата , които в дневния си хранителен режим консумират пълномаслено мляко и млечни продукти, са с повишен риск от преждевременна смърт , в сравнение с дами, диагностицирани със същата болест, но приемащи нискомаслени продукти.
Растежът на клетките в млечните жлези се стимулира от хормонаестроген, който се произвежда и се съхранява в мастните клетки.
По-голямата част от здравните експерти твърдят, че повечето млечни продукти, произвеждани в САЩ и други западни държави съдържат повишено количество естроген и прогестерон, тъй като млякото понякога е от бременни крави или овце.
Ако следваме тази логика, можем да предположим, че в нискомаслените млечни продукти има по-ниски нива на тези два хормона, тъй като са лишени от голямата част от съдържанието на мазнини.
Ето защо е препоръчително за жените, диагностицирани с рак на гърдата , да консумират по-малко пълномаслени млека и млечни произведения (сирена и кашкавали).
Експертите са категорични, че ако една жена консумира пълномаслени млечни продукти, то тя е изправена през вероятността да развие рак на гърдата, както и летален изход от това коварно заболяване.
Ето и пълният списък на продуктите, включени в проучването:
•пълномаслено мляко
•кондензирано мляко
•пудинг
•сладолед
•яйчен крем
•крем брюле
•сирене
•кисело мляко
•масло
Участниците в изследването били наблюдавани в продължение на 12 години, а резултатите от изследването са били доста шокиращи:
Жените, които консумирали една или повече порции пълномаслени млечни продукти всеки ден, са имали 64% по-голяма вероятност от преждевременна смърт, независимо от причината и 49% по-голяма вероятност да умрат от рак на гърдата ,
в сравнение с дамите, които консумирали нискомаслени млечни продукти или по-малко количество пълномаслени млечни продукт на ден.
Въпреки че тези резултати са доста шокиращи, трябва да разгледаме няколко други факти, преди да преминем към каквито и да е заключения.
Проучването показва връзка между консумацията на пълномасленото мляко и млечните продукти и фаталния изход от рак на гърдата, но това не доказва, че едното задължително води до другото.
Необходими са още изследвания, експерименти и щателни проучвания, за да се открие истинската връзка между двете неща.
Докато стане ясна и още по-детайлна информацията по този жизненоважен въпрос, специалистите препоръчват на всяка пациентка с диагностициран ранен стадий на рак на гърдата да направи всичко възможно, за да намали риска от развитие на заболяването. Ето няколко здравни съвета, които дамите с подобен проблем трябва да следват, за да подобрят състоянието си:
•започнете здравословен хранителен режим като премахнете от менюто си преработените храни и захарта;
•спрете консумацията на алкохол;
•балансирайте теглото си;
•тренирайте редовно;
•спрете цигарите;
Приемайте всички лекарства, предписани от Вашият лекар, с цел предотвратяване развитие на заболяването.